Белият дом категорично отхвърли новия доклад на ветерана в разследващата

...
Белият дом категорично отхвърли новия доклад на ветерана в разследващата
Коментари Харесай

Белият дом: САЩ не стоят зад саботажа на “Северен поток”

Белият дом изрично отхвърли новия отчет на ветерана в проверяващата публицистика Сиймор Хърш, съгласно който Съединени американски щати стоят зад саботажа на газопровода “Северен поток ” предходната година. В независимо оповестен отчет Хърш написа, че водолази от военноморските сили на Съединени американски щати, подкрепени от Норвегия, са сложили експлозиви на тръбопроводите, минаващи под Балтийско море сред Русия и Германия, през юни предходната година и са ги детонирали три месеца по-късно.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриана Уотсън дефинира отчета на Хърш, оповестен на страницата му в уеб услугата Substack, като “пълна небивалица ”. Говорител на Централното разследващо ръководство повтори позицията на Белия дом, като назова отчета “напълно подправен ”.

Западните страни упрекнаха Русия за детонациите през септември, само че до момента следствията на шведските, датските и немските управляващи не са приписали виновността на нито една страна или настоящо лице.

Хърш съобщи, че решението за взривяване на газопроводите, които са били спрени, само че са съдържали остатъчен газ, е било взето скрито от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, с цел да се прекъсне опцията Москва да печели милиарди долари от продажбата на природен газ за Европа. Според него Съединени американски щати също по този начин са считали, че газопроводите дават на Русия политически лостове за въздействие върху Германия и Западна Европа, които могат да бъдат употребявани за намаляване на уговорката им към Украйна след нахлуването на Русия.

Две седмици преди нашествието на 24 февруари, отбелязва Хърш, самият Байдън е декларирал обществено, че Съединени американски щати няма да разрешат откриването на новия газопровод “Северен поток 2 ”, в случай че Русия нападне Украйна.

Хърш твърди, базирайки се на един неназован източник, че концепцията се е появила за първи път през декември 2021 година в полемиките сред основните съветници на Байдън по националната сигурност за това по какъв начин да се реагира на предстоящото навлизане на Русия в Украйна. Централно разузнавателно управление на САЩ създало проекта, а под прикритието на ученията на НАТО през юни 2022 година водолазите от Военноморски сили благодарение на Норвегия сложили на тръбопроводите експлозиви, които можели да бъдат детонирани отдалечено, написа Хърш.

В спекулациите след взривяването на тръбопроводите на 26 септември се твърди, че няколко страни имат претекстове за акцията: Русия, Германия, Украйна, Полша, Англия и Съединените щати.

Пръстите на Запада продължиха да сочат към Русия, а Москва упрекна Съединени американски щати и Англия в бойкот.

Българският проверяващ публицист Христо Грозев упрекна Хърш, че написа е фантастика.

“Надявам се, че няма да доживея да стана толкоз малоумен, толкоз подкупен или толкоз натрапчиво лъжовен като Сиймур Хърш, чийто безконтролен репортаж от един-единствен неизвестен източник, направен от име с завещан престиж, е измежду най-големите вреди, които някой в миналото е нанасял на публицистиката: цялостна небивалица. ”, написа той в Туитър.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР