Белград ще отбележи днес 21-ата годишнина от убийството на първия

...
Белград ще отбележи днес 21-ата годишнина от убийството на първия
Коментари Харесай

21 години от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич

Белград ще означи през днешния ден 21-ата годишнина от убийството на първия демократично определен министър председател на Сърбия и водач на Демократическата партия Зоран Джинджич, оповестяват сръбските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят Ана Бърнабич и министри ще положат венци в двора на държавното управление - на мястото, където бе погубен Джинджич.

По случай годишнината от убийството от в ранния следобяд организацията " Нов оптимизъм " ще организира полемика " Изстрел в бъдещето на Сърбия - Къде сме 21 години по-късно ", а Демократическата партия е провел разискване на тематика " Сърбия като незавършена страна – Как да има свободни и почтени избори “, осведоми организация Бета.

Премиерът на Сърбия Зоран Джинджич беше погубен на 12 март 2003 година Няколко часа след убийството държавното управление разгласи изключително състояние в страната, а членовете на незаконния Земунския клан и представители на Частта за специфични интервенции на Министерството на вътрешните работи на Сърбия незабавно бяха обвинени като причинители.

 

По време на изключителното състояние, което продължи до 22 април 2003 година, полицията арестува повече от 11 000 души в интервенция " Сабя ", в това число политици, високопоставени военни и правосъдни чиновници. През август 2003 година е повдигнато обвиняване против 44 души за присъединяване в организирането на убийството. Процесът стартира на 22 декември същата година в Окръжния съд в Белград. На 23 май 2007 година съдът призна подсъдимите за отговорни и ги осъди на общо 378 години затвор.

Бившият пълководец на Частта за специфични интервенции Милорад Улемек Легия и неговият заместител Звездан Йованович бяха наказани на по 40 години затвор като непосредствени причинители на убийството. Политическите поръчители на убийството на Джинджич по този начин и не бяха разкрити.

Зоран Джинджич е роден през 1952 година в Босански Шамац и приключва Философския факултет в Белград през 1974 година Той е един от създателите на Демократическата партия, в която през септември 1990 година е определен за ръководител на Изпълнителния комитет, а през януари 1994 година е ръководител на партията. От февруари до септември 1997 година заема длъжността кмет на Белград, като претендент на обединението " Заедно ".

След успеха на Демократичната съпротива на Сърбия (ДОС) на парламентарните избори през декември 2000 година, той е определен за министър-председател през януари 2001 година

Правителството на Джинджич стартира съдействие с трибунала в Хага и по време на мандата му са задържани няколко упрекнати от Международния арбитражен съд, измежду които и Слободан Милошевич.

Много анализатори и политици дефинират убийството на Джинджич като опит да се спре процесът на демократизация и рационализация на обществото, както и радикалните стопански и обществени промени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР