Белград. Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни

...
Белград. Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни
Коментари Харесай

Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни теми на разговорите на председателя на Народното събрание с премиера и външния министър на Сърбия

Белград. Регионалното съдействие и европейската интеграция на Сърбия бяха съществени тематики на диалозите на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев с министър-председателя на Република Сърбия Ана Бърнабич и със сръбския външен министър Ивица Дачич. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на тридневно публично посещаване в Сърбия.
За нас връзките и съдействието сред нашите две страни са доста значими и има капацитет за развиването и задълбочаването им, акцентира министър председателят Ана Бърнабич. Надяваме се на поддръжката на България за присъединението на Сърбия към Европейски Съюз, както и да работим дружно за стабилността и сигурността в района, тъй като колкото по-стабилен е той, толкоз по-добре е това за общото ни бъдеще, акцентира тя.
България постави доста старания и успяхме да убедим нашите сътрудници, че тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани би трябвало още веднъж да бъде в дневния ред на Съюза, акцентира ръководителят на Народното събрание. По време на срещите си в сръбската столица получихме увещание, че страната има волята и поставя всички старания, с цел да извърши нужните критерии, означи Димитър Главчев. Затова сме подготвени да оказваме помощ освен по време на председателството, само че и в по-нататъшната подготовка на Сърбия за участие в Европейски Съюз, добави той.
За нас приоритет е реализирането на плана за кулоар № 10, автомагистралата София-Димитровград-Ниш, както и газопреносната връзка сред България и Сърбия, означи Димитър Главчев. Той сложи въпроса за решаването на проблемите с локалната власт в Босилеград, с които са го срещнали по време на срещите му представителите на българското национално малцинство и прикани двете страни дружно да работят за намиране на ефикасни решения и за икономическото развиване на общината.
Председателят на Народното събрание акцентира, че районното съдействие играе извънредно значима роля за укрепването на стабилността и благоденствието в района. България има забележителен принос в това отношение, уточни той.
Премиерът Ана Бърнабич увери, че Сърбия е подхванала всички нужни ограничения за гарантирането на правата на малцинствата и за обезпечаване на повече работни места в общините с национални малцинства.
Присъединяването на Сърбия към Европейски Съюз и поддръжката, която България може да окаже в процеса на подготовка, беше тематика и на диалога със сръбския външен министър Ивица Дачич. За нас огромно значение ще има идната Среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Западните Балкани през май 2018 година, която е в календара на Българското председателство, акцентира той.
Сръбският външен министър изрази удовлетворение от развиването на двустранния разговор и уточни, че стремежът и на двете страни е двустранните връзки да се развиват във всички сфери от съвместен интерес. От огромно значение за нас е построяването на инфраструктурни и други планове, измежду които автомагистралата Ниш-София, акцентира той. По думите му България и Сърбия би трябвало да работят дружно за обезпечаването на енергийна непоклатимост в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР