Белград. Командващият американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал

...
Белград. Командващият американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал
Коментари Харесай

Адмирал Джеймс Фого: Ще се радвам да чуя плановете на Вучич и Тачи

Белград. Командващият американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого акцентира, че би се радвал да чуе проектите на президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, за продължаването на разговора за нормализирането на двустранните връзки, предава белградското радио B92 , като цитира изявлението, обещано от адмирала пред изданието Blic.
Фого акцентира, че са налице планове за по-широка полемика с Европейския съюз в границите на септемврийския разговор сред Белград и Прищина.
Фого напомни, че КФОР е част от НАТО и има мандат да работи като трета страна в Косово в сходство с Резолюция 1244 на Организация на обединените нации, която планува задачата да поддържа сигурна среда и независимост на придвижване.
На въпрос какво би се случило, в случай че възникне спор, защото Албания, член на НАТО, насърчава премахването на границите с Косово, Фого напомни, че границите са избрани с интернационалното съглашение. Същевременно адмиралът акцентира, че Въоръжените сили на Сърбия, които имат положителни връзки с Алианса, също са натоварени със задачата да подсигуряват сигурна среда.
„ Аз персонално имам положителни връзки с началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Любиша Дикович. Знам, че няма различен интерес, с изключение на поддържането на мир и непоклатимост в района ", увери Фого.
Фогго разяснява изказванията на някои генерали от НАТО, според които Белград и Баня Лука са опасност за организацията заради съветското въздействие и съобщи, че „ не е негова работа да споделя на Сърбия по какъв начин да избира приятелите си, страната би трябвало сама да реши сама с кого да си сътрудничи ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР