Белград. Делегация на Министерството на отбраната на Сърбия и Военновъздушните

...
Белград. Делегация на Министерството на отбраната на Сърбия и Военновъздушните
Коментари Харесай

„Политика“ : Сърбия получи четири „Миг-29“ поколение 4+ от Беларус

Белград. Делегация на Министерството на защитата на Сърбия и Военновъздушните сили на страната, ръководена от отрасловия министър Александър Вулин, участва на приемането на четирите белоруски „ МиГ-29 “ в авиозавода в Барановичи, написа белградския всекидневник „ Политика “ .
Отсега нататък „ МиГ “-овете публично са благосъстоятелност на Сърбия и ще дойдат в страната след приключването на ремонта, почнал в беларуския ремонтен цех на 22 февруари.
„ Можем свободно да кажем, че през днешния ден разполагаме с 14 „ МиГ-29 “, число, за което не можехме да мечатем през 2012 година, когато президентът Вучич стана министър на защитата “, съобщи Вулин, като напомни, че самолетите са получени като резултат от положителните персонални връзки сред президента и президента на Беларус Александър Лукашенко и че те са част от контракта за военно-техническо съдействие и взаимопомощ сред Беларус и Сърбия.
Договорено е ремонтът и първата фаза на модернизацията на „ МиГ “-овете да бъде осъществен в беларуския 558-и авиозавод в Баранович, а Вулин означи, че всичко това ще бъде свършено в период.
Както съобщи сръбският боен министър, страната ще има 14 „ МиГ-29 “ от потомство 4+, което значи, че те са измежду най-модерните изтребители в света.
„ Нашите Военновъздушни сили не са били по-силни от десетилетия, водачите ни в този момент могат да разчитат на часове полети, както по времето на ЮНА (Югославската национална армия), те могат да разчитат, че ще ръководят най-модерните средства и нашето небе, и нашата Сърбия, ще се радват на сигурност, независимост и самостоятелност. Това е огромен ден за Сърбия, огромен ден за нашите Военновъздушни сили “, акцентира Вулин.
На идването на самолета „ МиГ -29 “ е участвал и командващия Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана генерал-майор Душко Заркович, който уточни, че сръбските водачи са подготвени за още четири самолета.
„ Имаме задоволителен брой водачи, покачваме равнището на образование и сме подготвени да получим тези четири самолета. В същото време, с приемането на тези самолети, имаме налични самолети в Сърбия, с които да организираме образования. Напоследък обучихме пет водачи, които приключиха преквалификацията в чужбина, както и двама водачи, които приключиха преквалификацията си в 204-а бригада на Военновъздушни сили “, съобщи военачалник Жаркович.
Началник щаба на Водоснабдителна система на Беларус генерал-майор Андрей Федин напомни, че през тази година се отбелязва 25-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Беларус и Сърбия, които са учредени на доверие, почитание и поддръжка, като в това време се означават пет години от установяването на връзки сред министерствата на защитата.
„ Горд съм, че нашето военно съдействие е доста интензивно и че през днешния ден присъстваме на тържествена гала по предаването на „ МиГ-29 “, отбелязва Федин и напомни още, че сръбски и беларуски бойци вземат участие интензивно в взаимни военни учения и интернационалните военни игри, както и в подготовка за задачи в чужбина.
Както отбелязва „ Политика “, тези 4 „ МиГ “-а са добавка към други 10, които към този момент пазят небето на Сърбия.
Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР