Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че страната му няма

...
Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че страната му няма
Коментари Харесай

Белгия обясни защо все още купува руски диаманти

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо съобщи, че страната му няма да забрани вноса на едро на съветски необработени диаманти, до момента в който Европейски Съюз и Г-7 не основат система, която да разрешава следене на произхода на скъпоценните камъни. Той направи тези забележки на взаимна конференция с украинския президент Владимир Зеленски в Брюксел тази седмица.

Неотдавна Г-7 разгласи желанието си да наложи ембарго върху директния и непрекия импорт на съветски диаманти, само че Белгия спъва тези старания. Големите индустриални компании предизвестиха, че Антверпен, през който минават 90% от международните диаманти, рискува да загуби бизнеса си като диамантен център, в случай че вкара цялостна възбрана за импорт на едро от Русия. Според Де Кроо възбраната за продажба на едро би основала и малки врати за заобикаляне на мярката, а съветските диаманти биха могли да попаднат на западните пазари посредством трети страни.

" Ако го извършите единствено на пазарите на едро, тогава те ще бъдат търгувани в други диамантени центрове в света. А ние към момента ще го имаме в нашите магазини и това няма да има никакво значение за Русия ", означи той.

Белгия излезе със лично предложение - да се вкара система за следене на диамантите, като Антверпен ще действа като сортировъчен център. Детайлите на механизма не са ясни, само че тези, които стоят зад него, настояват, че той ще разреши на Г-7 и Европейски Съюз да наблюдават освен вноса на едро, само че и продажбите на дребно, което се преглежда като по-сигурен метод да освободят пазарите си от съветски диаманти, съгласно Де Кроо.

" Това, което желаете, е да отрежете изцяло съветското владичество от нашите пазари на дребно. Най-добрият метод за това е благодарение на системата за цялостна проследяемост да се изключат съветските диаманти от всички пазари. Тази цялостна проследимост и тази цялостна възбрана на пазарите на дребно е единственият метод да се уверим, че Русия към този момент не финансира [военната интервенция в Украйна] с тези диаманти ", изясни той.

Според Де Кроо лицата, натоварени с създаването на възбраната, " са доста покрай завършването на такава система за цялостно следене ". Той чака регламентът да влезе в действие на 1 януари 2024 година

Експерти от сектора предизвестяват, че рестриктивните мерки върху съветските диаманти ще обиден съществено Белгия. Според разнообразни източници диамантената промишленост в Антверпен получава 25-40 % от своите диаманти от Русия.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР