Белгийският художник Филип Гелук представи своя проект за музей на

...
Белгийският художник Филип Гелук представи своя проект за музей на
Коментари Харесай

В Брюксел отварят музей на котката

Белгийският художник Филип Гелук показа своя план за музей на котката, който ще отвори порти в Брюксел през 2023 година Музеят на котката и хумористичната рисунка ще се намира покрай Кралския замък в историческия център на белгийската столица. Строежът на постройката ще стартира през 2020 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Художникът на комикси и управляващите в родния му град Брюксел подписаха контракт за партньорство, с който ще бъде поставено началото на реализирането на плана на стойност 16 000 000 евро. За Гелук това е сбъдване на детска фантазия. Реализирането на плана ще даде опция Брюксел да стане третият град на комиксите в Европа, след Лондон и Базел, където има музей на карикатурата и хумористичната рисунка.

Бъдещият музей ще се обитава в 7-етажна постройка с повърхност 4000 кв. м, проектирана от белгийския проектант Пиер Ебелинк, и ще включва три основни секции. Първата от тях ще наблюдава 40-годишния живот на основания от Гелук персонаж на котката чрез изображения върху екрани, статуи, рисунки и скици. Другите две секции пък ще са отдадени на художници и скулптори, от които се е възхищавал Гелук - Пикасо, Сезар, Сулаж.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР