Белгийският адвокат Жан-Луй Дюпон, който представляваше Жан-Марк Босман през 1995-а

...
Белгийският адвокат Жан-Луй Дюпон, който представляваше Жан-Марк Босман през 1995-а
Коментари Харесай

Белгийски адвокат: Решението на Европейския съд за Суперлигата може да доведе до нова революция във футбола

Белгийският юрист Жан-Луй Дюпон, който представляваше Жан-Марк Босман през 1995-а година и е с съществена заслуга за налагането на правилото " Босман " във футбола, което разреши на играчи да минават в други клубове като свободни сътрудници, разяснява какъв брой революционно може да се окаже решението на Европейския съд във връзка проблема със Суперлигата.

Припомняме ви, че през април 2021-а година 12 клубни президенти на европейски тимове показаха проект за основаване на Суперлига в отговор на УЕФА и нейния монопол в организирането на шампионати.

Тогава обаче техните дейности провокираха вълна от неодобрение, като в последна сметка планът пропадна, макар че Реал Мадрид, Барселона и Ювентус не престават да поддържат концепцията за конкуренцията.

В утрешния ден се чака Европейския да излезе със мнение по отношение на Суперлигата, а съгласно Дюпон това " решение ще има капацитета на решението за Босман, само че умножено по 10 ".

С това си изявление Жан-Луй Дюпон ясно декларира, че дейностите на съда могат до доведат до гражданска война с непредвидени размери във футбола.

" Този път няма да се контролира пазара, а фундаменталните условия, при които ще се организират шампионатите ", споделя още юристът.

От европейската централа УЕФА са един от най-отявлените съперници на концепцията за Суперлигата, като преди две години непосредствено заплашиха участниците в нея и техните футболисти с изключване от всички шампионати, в това число международните и европейските шампионати.

В същото време хората в организацията взеха решение за смяна на формата в най-престижната конкуренция, която провежда, а точно Шампионска лига. От идващия сезон в същинската фаза на шампионата ще вземат участие 36 тима вместо досегашните 32.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР