Беларуският президент Александър Лукашенко похвали в понеделник турския президент Реджеп

...
Беларуският президент Александър Лукашенко похвали в понеделник турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Лукашенко похвали независимата политика на Ердоган

Беларуският президент Александър Лукашенко похвали в понеделник турския президент Реджеп Тайип Ердоган за провеждането на самостоятелна политика, съобщи Анадолската организация.

Говорейки по време на среща с турския дипломат в Беларус Мустафа Йозаджан в Минск, Лукашенко сподели, че Ердоган е " отличен " в отговора на упованията на турския народ.

" Имаме огромен интерес от вашата суверенна самостоятелна политика. Вие решавате проблемите по този начин, както е необходимо за турския народ. В това, несъмнено, вашият президент надмина, може да се каже, всички упования на турския народ ", означи Лукашенко.

Относно двустранните връзки Лукашенко сподели, че Беларус и Турция са свършили доста работа за задълбочаване на връзките, само че въпреки всичко има някои проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

" Наистина се надяваме, че Турция ще ни даде рамо в тази сложна обстановка. Бих желал да обсъдим с вас редица въпроси, които ще би трябвало да решим дружно с вас в близко бъдеще ", акцентира той.

Според Лукашенко Анкара и Минск имат сходни позиции по доста въпроси на интернационалните връзки, включително рецесията в Украйна, където Москва стартира " специфична военна интервенция " през февруари 2022 година

" Ние сме говорили за това повече от един път. И Турция, и Беларус приказват от позицията на дипломатическо решение на този спор ", сподели той.

Беларуският водач напомни, че двете страни в миналото са си сложили за цел да усилят двустранния стокообмен до 1,5 милиарда $.

" Ако не се неистина, към този момент имаме оборот от повече от един милиард за втора година. Трябва да достигнем това равнище (от $1,5 милиарда), като имаме поради, че имаме такива благоприятни условия ", сподели той.

Йозаджан от своя страна благодари на Лукашенко за опцията да се срещнат, с цел да обсъдят въпроси от двустранен и интернационален дневен ред.

Посланикът съобщи и топли поздрави от турския президент и думи на откровена признателност към беларуската страна за оказаната помощ след земетресенията на 6 февруари в Южна Турция.

" Бяхме удивени от солидарността на беларуския народ и в никакъв случай няма да забравим помощта, която беларуският народ ни оказа ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР