Британският и френският посланици в Москва също са били викани

...
Британският и френският посланици в Москва също са били викани
Коментари Харесай

Германия отзова посланика си от Русия в знак на протест срещу хакерска атака

Британският и френският посланици в Москва също са били викани в съветското външно министерство
Берлин отзова Александър Граф Ламбсдорф в понеделник, три дни откакто упрекна Москва в хакерски атаки против ръководещата Социалдемократическа партия (SDP) и отбранителните, галактическите и ИТ фирмите на страната. Връщането на посланика беше подредено единствено ден преди встъпването в служба на съветския президент Владимир Путин, отбелязва Ал Джазира.

Посланикът ще остане в Берлин седмица, след което ще се върне в Москва, сподели пред кореспонденти представител на немското външно министерство. Берлин привика съветския дипломат в петък в символ на митинг против акция, която съгласно него е почнала преди две години от група, обвързвана с московското военно разузнаване ГРУ.

Позовавайки се на следствие на хакерска атака от 2023 година против SPD, която управлява ръководещата коалиция, министърът на външните работи Аналена Бербок упрекна групата APT28, която е „ ръководена от военното разузнаване на Русия “.

Групата, известна още като Fancy Bear, е упрекната в десетки хакерски атаки по света.

Министерството на вътрешните работи сподели, че немски компании, в това число в секторите на защитата, аерокосмическите и осведомителните технологии, както и цели, свързани с войната на Русия в Украйна, също са били фокус на офанзивите.

По-късно френският дипломат в Москва също бе извикан в съветското Министерство на външните работи, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Ведомството не уточни причина за дипломатическия демарш.

Посланик Пиер Леви остана в постройката малко повече от половин час. На излизане той не отговори на заложените му от публицистите въпроси. В началото на този месец френският президент Еманюел Макрон повтори концепцията си за вероятно разполагане на западни войски в Украйна, в случай че Русия реализира пробив на фронта и Киев изиска да бъдат изпратени военни.

В същото време съветски медии оповестиха, че английският дипломат в Москва Найджъл Кейси е бил извикан в съветското външно министерство. Причината за това не се прецизира, отбелязва ТАСС, само че напомня, че на 2 май Ройтерс разгласява изявление с външния министър на Англия Дейвид Камерън, в което той съобщи, че Украйна има право да нанася удари с английско оръжие по цели на съветска територия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР