Бежанците от Украйна, получили временна или международна закрила, могат да

...
Бежанците от Украйна, получили временна или международна закрила, могат да
Коментари Харесай

Еднократна помощ от 375 лв. за бежанците от Украйна

Бежанците от Украйна, получили краткотрайна или интернационална протекция, могат да аплайват в дирекциите "Социално подкрепяне " за еднократна помощ от 375 лв., оповестиха от общественото министерство.

Около 94 500 бежанци от Украйна са влезнали в България от началото на войната досега, като към 50 000 от тях, или към 55%, са решили да останат в България ", заяви в петък полк. Валери Рачев, началник на оперативната координационна група за бежанците от Украйна.

"За вчерашния ден през страната са минали 4556 души и са останали 2356 ", разяснява той, представен от mediapool. bg. Рачев добави, че за вчерашния ден са настанени украински фамилии в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите на Валери Рачев до този миг страната е настанила централизирано повече от 25 хиляди души, което съставлява 85 240 осъществени нощувки от началото на акцията до момента. В това число не влизат бежанците, които сами провеждат своя престой и настаняване у нас.

Над 150 чиновници от полицейските структури към този момент са подготвени да работят със програмен продукт за регистрация, добави още Валери Рачев. Като позитивен образец той даде първия случай на украинец с документ за краткотрайна протекция, който е изискал да си открие банкова сметка у нас.

Общо в Европейски Съюз към този момент има към 3. 1 млн. лева украински бежанци, сподели още Рачев. "Голяма част от напускащите Украйна се устремяват на Запад. В Полша броят доближи 2 млн. души. Другите натоварени страни са: Румъния – над 600 хиляди души, Словакия – 210 хиляди, Унгария - 250 хиляди ", уточни той.

Според шефа на координационната група към този момент е понижен пикът на бежанския поток, като на ден в Европейския съюз влизат към 100 хиляди души.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР