Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем

...
Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 16.12.2022 г.

Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем в предлагането до общинските съветници, че някогашната белодробна болница ще остане „ Втори дом “ за украинците, до края на войната. Това съобщи кметът Здравко Димитров във връзка входираните планове на частната болница „ Света Каридад “ там да се построи общински приют и болница за дълготрайно палеативно лекуване. Градоначалникът добави, че вложенията ще e с основаване на право за градеж за период от 30 години, само че теренът ще остане общинска благосъстоятелност. Също по този начин 10 години ще бъде правото на прилагане на съществуващата постройка. " Предложението ни до съветниците не е преждевременно, дано проектират вложителите, само че би трябвало да уточня, че ние сме първи в България, които приехме бежанци от Украйна ", съобщи кметът Димитров. Той сподели, че никой не знае по кое време ще свърши войната, само че в този момент има капиталово желание, с опция да се проектира, тъй като се касае за европроект. Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив добави: " Допуснали са неточност сътрудниците от общинска благосъстоятелност, които са готвили предлагането, изрично ще отбележим, че там ще останат украинските бежанци ". Междувременно правната комисия към Общинския съвет в Пловдив върна за преразглеждане предлагането някогашната Белодробна болница и неазстроен терен от 14 730 кв.м. да бъдат предоставени на МБАЛ „ Св. Каридад ". Общинската правна комисия обаче упорства за мнение от отрасловите заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция „ Стопански действия “. Те би трябвало да дават разбор за нуждата от ново здравно заведение и опцията за публично-частно партньорство. Решението за даването на Белодробна болница на МБАЛ " Св. Каридад " е включено в дневния ред на сесията на Общинския съвет в понеделник, 19-ти декември.
A ето какво съобщи по-рано в ефира на Дарик Пловдив Налия Елис от украинската общественост в града на тепетата, с нея беседва Искра Койчева
===========================
12-метрови нови рейсове потеглят по линиите на градския превоз в Пловдив. Новите возила, купени от превозвача Петко Ангелов, са 15, от които 5 към този момент са доставени. „ Приоритетно с новите огромни рейсове ще се стремим да обслужваме линии, по които пътуват възпитаници “, съобщи отрасловият зам.-кмет Тодор Чонов. Автобусите са евро 6, разполагат със 105 места – и седящи и правостоящи, оборудвани са с рампи, с места за хора с увреждания. В края на другата седмица петте 12-метрови коли ще бъдат пуснати в придвижване “, увери превозвачът, който добави, че през януари ще дойдат другите 10 рейса. С новите возила ще се обслужва напълно линия 4, която през ноември т.г. беше трансферирана от ръководството на " Хеброс бус " на Петко Ангелов. Инвестицията за всички общо 15 рейса е 2 млн. лева
============================
Майка на две деца от Смолян се нуждае от помощ за трансплантация на сърце в чужбина. 43-годишната Евгения Николова страда от тежка сърдечна непълнота. Сърцето й работи едвам на 17% и непрекъснато е с кислородна маска. Националната здравноосигурителна каса е отпуснала нужните 600 хиляди $ за процедурата в клиника в Съединените американски щати, с която към този момент има подписан контракт. Пътуването и престоят по време на рехабилитацията след интервенцията отвън болничното заведение са непостижими за фамилията на Евгения. Възстановяването и престоят там ще траят до 18 месеца след трансплантацията. В това време Евгения, която има две деца, надлежно на 4 и 22 години, сама ще би трябвало да поеме разноските по настаняването и изхранването за себе си и нейния компаньон. За този интервал спомагателната сума възлиза на стойност 200 000 щатски $. Нейни близки и родственици вършат всичко по силите си да съберат нужната сума, защото положението й не търпи отсрочване. Поставени са редица дарителски кутии в търговски обекти. Дарителската сметка може да видите на уеб страницата ни darik.bg.
========================================
Едно писмо на дете до Дядо Коледа - друго, изпълнено с доста горест, само че и с доста вяра, провокира вълна от състрадание в обществените мрежи. То е от четвъртокласничката Наташа от пазарджишкото село Ивайло. Момиченцето желае единствено едно - братчето ѝ Кирчо да се излекува. Трогателното обръщение беше публикувано от директорката на учебното заведение в селото Ивана Пепечкова. Тя споделя, че тези деца порастват в честно семейство, което до момента се е борило съвсем без непозната помощ за здравето на Кирчо, който страда от мускулна дистрофия. Двамата родители са в България и са посветили времето си на момченцето и нужните му прегледи и процедури. Техни близки са отпътували за чужбина, с цел да финансират лечението. По искане на Пепечкова, която има желание да инициира дарителска акция, в учебното заведение са предоставени цялостен набор от медицински документи, в това число и оферта от турска болница. Нужната сума е 8000 евро.
Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР