20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски.

...
20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски.
Коментари Харесай

На 20 юни честваме Свети Наум Охридски

20 юни православната черква празнува паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и сателит насв. КлиментОхридски.

Преподобни Науме умрял на 23 декември, само че този ден е част от постите и по тази причина Охридската епископия дефинира 20 юни като ден затържествени празнувания.

Наум бил българин от благороден жанр, само че изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да популяризира делото им. Според източници тойбил брат на Климент– съгласно някои нравствен, а съгласно други и биологичен.

Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространението на християнството. След гибелта на Методий, Наумдошъл в България и се трансформирал в един от най-видните книжовници вцарството на Симеон Велики.

Също по този начин той бил съорганизатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език бил провъзгласен за формален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий било увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.

След като обучил задоволително приемници, Наумпостроил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него 10 години. Св. Наум умрял в 910 година, откакто приел монашеско пострижение директно преди гибелта си.

На този ден имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР