Бежанците, настанени в сградата на бившата Белодробна болница на Цариградско

...
Бежанците, настанени в сградата на бившата Белодробна болница на Цариградско
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив: Бежанците от Украйна канят на Коледен баз...

Бежанците, настанени в постройката на някогашната Белодробна болница на Цариградско шосе 108, канят всеки, който пожелае, на благотворителен Коледен базар, който се открива през днешния ден в 12 часа и ще продължава на следващия ден до 18 ч.



Празникът е проведен с поддръжката на почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и фондация „ Ukraine support and renovation ”, описа за „ Марица ” Наталия Еллис, поела грижите за сънародниците си от първия ден на войната.



Украинците посрещат Коледа и ще отбележат във Втория си дом в Пловдив тачения в тяхната татковина свети Никола. Надеждата на всеки от тях е час по-скоро през новата 2023 година да се върнат у дома. Украинците почитат до момента свети Никола на 19 декември по Православния календар, въведен и в Русия, само че с държавен декрет денят е изменен на 6 декември, като в България, само че ще стартира да се чества от идната година.



Със средствата, които ще бъдат събрани на Коледния базар, ще бъдат закупени дарове и лакомства на украинчета, изпратили над 400 стремежи до Дядо Коледа. В Пловдив и региона сега живеят близо 6000 украински бежанци, от които съвсем половината са деца, само че надалеч не всички родители са в положение да им купят дарове. С парите от дарения ще бъдат зарадвани и малчуганите, настанени в други региони на България.



През уикенда Белодробна болница, където живеят 136 украинци, ще се трансформира в център на другарство. Домакините ще посрещнат гостите с вкусотиите на украинската кухня -  борш, чеснови кнедли, сармички, ошав, пирожки с ябълки. Ще бъдат изложени занаятчийски произведения, детски  рисунки, ръчно направени сувенири, които всеки може да закупи за да се подкрепят деца от уязвими фамилии. В подготовката на празника се включиха и украинците, пристигнали особено за Коледния базар в Пловдив.  За децата са  организирани креативен работилници, за тях ще има танци, музика и занимания.

„ Конфликтът в Украйна раздра фамилиите и обърна живота на децата с главата надолу. Но това не е спряло силата им да мечтаят и да се надяват на по-светло на следващия ден ”, споделя Наталия Еллис, признателна за помощта, даренията и човещината на всички хора с положителни сърца.

 

Още забавни събития ще намерите в - най-хубавия гид за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР