Бежанка от Украйна разкри абсурдите на българската администрация по приемането

...
Бежанка от Украйна разкри абсурдите на българската администрация по приемането
Коментари Харесай

ГОСТОПРИМЕСТВО: Бежанка от Украйна разказа за документалния абсурд в България

Бежанка от Украйна разкри парадоксите на българската администрация по приемането на жертви на военния конфлик. Ксения Бутова е на наша територия от няколко дни, като упорства да се снабди с бежански статут, с цел да може да се откри у нас. Тя идва от Варна, само че макар че там има миграционен център, е принудена да пътува до София, с цел да започва процедурата за себе си.

" Да, знаят за вход с виза вид " Д ", само че там не са им дадени никакви указания, нито пълномощия. Затова и трябваше да карам до София, с цел да стигна до приемателния център в " Овча купел ". Изглежда като общежитие с решетки на прозорците. На входа има единствено един чичко-пазач. След като пресякох двора, открих чиновник. Трябваше да си нося годен паспорт ", споделя тя. И разказва малко по малко процеса, който би трябвало да се извърви и от нея, и от сънародниците й, които биха търсили протекция у нас:

Първо би трябвало да се попълни бланка, която наложително да е на български език. В помощ тук идват онлайн преводачите.

Необходимо е да се напише български телефонен номер за връзка, както и адрес. Не е ясно какво се случва с тези бежанци, които нито има къде да отседнат, нито разполагат с българска карта на мобилен оператор.

Следва даване на копие от пасавана. От там нататък стартира същинската регистрация, за която е належащо наличието на преводач, а подобен е прекомерно евентуално да няма в приемателния център сега. " Имам шанса, че зная британски език, тъй че съумях да приказвам с шефа на центъра по телефона и тя ми оказа помощ да си осигуря преводач за няколко часа ", споделя Ксения.

Ако не го е сторила, е щяла да се принуди да се върне във Варна и от там да чака незнайно дълго покана за събеседване в София.

По време на регистрацията бежанците се питат за родственици, обучение, семейство... Всичко това се вкарва в база данните, а по-късно им се взимат и пръстовите отпечатъци за биометрията. След това им се издава " зелена карта " със фотография в паспортен формат. А самият паспорт се лишава.

Тази регистрация разрешава на бежанците да изберат персонален доктор, както и да си отворят банкова сметка у нас. Самите банки съгласно Бутова обаче не са наясно с правата им и отхвърлят. Нейният опит от през вчерашния ден е с 2 финансови институции у нас.

" След като ви дадат документа, нямате право да напускате страната, тъй като в противоположен случай губите статута си на емигрант ", прецизира Ксения.

Следва изявление, за което също би трябвало да се обезпечи върл преводач. " Казват, че след него процедурата лишава сред 3 и 6 месеца. И не е ясно дали решението на българските управляващи ще е позволение или отвод от статут. Ако въпреки всичко обаче делото се влачи повече от 3 месеца, бежанецът има право да стартира работа ", прибавя още украинката.

Ако украинец реши да влезе в страната, без да желае бежански статут, той има право да остане до 90 дни, след което да изиска удължение за още 90.
ТЕМА преди 28 минути 1077 преди 46 минути 730 преди 1 час 1395
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР