Бегълци от Русия, които търсят закрила от България, са принудени

...
Бегълци от Русия, които търсят закрила от България, са принудени
Коментари Харесай

Бежанци ли са руските бежанци? Защо пред Министерския съвет трети ден има мълчалив протест

Бегълци от Русия, които търсят протекция от България, са принудени да стачкуват безмълвно пред постройката на държавното управление. Към тях се причисляват и други техни сънародници. Какви са проблемите им?

Мъж и жена безмълвно стоят с протестен афиш пред постройката на Министерския съвет в София. На плаката е написано, че Държавната организация за бежанците (ДАБ) дискриминира руснаците, които търсят протекция в България.

Този митинг се случва за трети следващ ден под прозорците на държавното управление, до момента в който то е заето да договаря с протестиращите миньори и енергетици.

Тихата проява в София е дело на съветските бежанци Андрей Карпов и Ирина Дмитриева . Към тях се причисляват и други техни сънародници, сблъскали се с процедурните проблеми по приемане на протекция от България.

Сред нарушаванията на ДАБ, против които те стачкуват са нелегално делене на разглеждането на молбите на деца и родители от едно и също семейство, игнориране на доказателства за опозиционна активност и гонене в Русия, даже изгубване на документи.

Карпов и Дмитриева настояват пред Свободна Европа, че руснаците в България съвсем не познават свои сънародници, които са получили леговище тук. Затова упрекват ДАБ, че дискриминира съветските бежанци.

Агенцията пък дефинира обвиняванията и митинга им като " средства за напън " върху развоя на процедурите им за даване на леговище.
От началото на войната статут са получили 15 души
Поискалите леговище в България съветски жители от началото на войната на Русия против Украйна през февруари 2022 година до септември 2023 година са общо 232-ма. Бежански или филантропичен статут са получили едвам 15 от тях, демонстрират данни на ДАБ, предоставени на Свободна Европа.

През 2022 година статут на емигрант не е получил нито един съветски жител, а 7 са получили филантропичен статут. През 2023 година 8 съветски жители са получили статут на емигрант, а нито един не е получил филантропичен статут. Отказ имат общо 115 души. 58 са с прекъснато произвеждане за този интервал. Това нормално значи, че искащите леговище са се отказали сами и са напуснали страната.

Статут на емигрант се дава на чужденец, който не може да се върне в родината си поради основателни опасения от гонене, учредени на раса, вяра, народност, политическо мнение или принадлежност към избрана обществена група.

Хуманитарен статут се дава на чужденец, който не дава отговор на горните условия, само че може да бъде изложен на смъртна заплаха, в случай че бъде върнат в страната си. Тази догадка включва случаите, когато в страната на кандидатстващия се правят похищения поради въоръжен интернационален или вътрешен спор.
" Не може да се дефинира като въоръжен спор "
Проблемите на Андрей Карпов в родината му стартират на 21 март 2021 година, когато излиза на уединен митинг против Кремъл на Червения площад в Москва .

Тогава той държи афиш " Не на репресиите! Свобода за политическите пандизчии! ". Акцията продължава към пет минути, след което Карпов е арестуван и пребит.

По думите му след няколко дни си издава здравно, съгласно което има мозъчно разтърсване. Карпов е дарявал и дребни суми на Фонда за битка с корупцията на Алексей Навални , организация, която беше оповестена за екстремистка.

Още в първите 6 месеца от началото на съветската инвазия в Украйна в Русия за антивоенни позиции и финансиране на " екстремистки организации ".

В края на предходната година против Карпов е формирано административно произвеждане за дискредитиране на Въоръжените сили на Руската федерация.

Той описа, че чиновник на полицията в града му е дал ултиматум - това дело да стане наказателно и той да отиде в пандиза или да подпише контракт за военна работа в Украйна. Карпов е споделил, че е изгубил военната си брошура и по този начин е получил една седмица пролонгация, до момента в който му бъде направен препис. В тази седмица съумява да напусне Русия през Турция .

Карпов желае политическо леговище в България на 9 ноември 2022 година на граничния пункт Малко Търново . Първоначално той е избутан на неутрална територия. След медийни изявления по случая въпреки всичко е позволен в България. На 13 ноември подава документи в ДАБ за разглеждане.

Следва изявление в организацията, а седем месеца по-късно, на 31 август, Карпов получава отвод за предоставяне на политическо леговище. Едно от основанията в отхвърли е, че не е дал документи, доказващи бежанската му история. Той твърди, че е предал документите и има техни копия.

В решението на Държавната организация за бежанците е записано, че не може да се направи извод за " съществуването на основателни опасения от гонене ".

" От приложената по преписката информация е видно, че все още на издаване на актуалното решение ситуацията в Русия, не може да се дефинира като въоръжен спор ", написа още в решението на ДАБ, като съображение за отвод за филантропичен статут.
 Ирина Дмитриева Отделно майката, настрана дъщерята
Ирина Дмитриева идва в България през март 2022 година с щерка си, която тогава е на 13 години. Тя споделя, че в продължение на години е взела участие в митинги против властта на Владимир Путин .

Дмитриева получава отвод от ДАБ. Когато щерка ѝ става на 14 година, минава настрана изявление в организацията и също получава отвод за интернационална отбрана. След това две правосъдни инстанции вземат решение, че казусът на Ирина би трябвало да се преразгледа от ДАБ, което към момента не е реалност.

Административното дело на щерка ѝ продължава и сега, макар че е малолетна и не би трябвало казусът да се преглежда настрана от този на майка ѝ.

Междувременно Ирина остава без персонални документи, защото те остават в организацията за бежанците, до момента в който трае цялата процедура. Вместо тях дамата получава краткотраен документ за престояване в страната, с който обаче нито може да стартира работа, нито да си открие банкова сметка, нито да получи полагащите ѝ се помощи за учебници на щерка ѝ. От същия проблем се оплаква и Карпов.

Подобен е казусът и с Маргарита Шурупова и фамилията ѝ. Те получиха отвод от ДАБ и процедурите на цялото семейство бяха разграничени, само че по-късно им за бежански статут в България.

Александър Стоцки , който стачкува против войната в Украйна, също получи статут след няколко отхвърли. При ДАБ сподели, " че вероятността да е бил свикан за готовност за идната " военна интервенция " в Украйна е несъществена ".
" Средство за напън "
Свободна Европа потърси коментар от Държавната организация за бежанците, откъдето предоставиха свое общо до медиите. В него митинга на двамата руснаци е избран като " средство за напън организацията да дава интернационална протекция на всеки съветски жител, който я е изискал, даже и на тези, които не дават отговор на изискванията ".

" Кой следва да получи интернационална протекция и кой не, е директно обвързвано с използването на Конвенцията за статута на бежанците на Европейския парламент и молбите на съветските жители не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила ", се споделя още в позицията на ДАБ.

Оттам изясняват още, че при разглеждането на всяка молба се взима поради бежанската история на претендента, а всички декларирани от него обстоятелства и условия се верифицират с обективно направена информация за страната, от която идва претендентът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР