Bee My Bloom може да започне да се приготвя само

...
Bee My Bloom може да започне да се приготвя само
Коментари Харесай

Не само мед, не просто рози

Bee My Bloom може да стартира да се подготвя единствено през юни и то в доста къс период, изяснява Теодора Гергова

© Цветелина Белутова Bee My Bloom ще е във високия сегмент, като фокусът ще е и към външни пазари.

Производственият развой е напълно ръчен, а количествата са дребни, като всеки един от бурканите ще има написан на ръка номер.
Всичко стартира с едно пренасяне и открита на тавана книга с предписания от 1907 година " Започнах да я препрочитам, попаднах на приготвянето на меда с рози и взех решение да опитвам ", споделя Теодора Гергова, която стои зад марката Bee My Bloom. Това, което получава, не е просто мед, а нещо толкоз ароматно " като че ли си затворил цяла розова градина в един буркан ".

Всеки подробност по този артикул е изработен с копнеж – от логото с игра на думи Bee My Bloom, през бурканчето, наподобяващо парфюмно шишенце, до ръчно направената дъбова капачка. " Целта е да създадем нещо толкоз положително, колкото е било допустимо в миналото, преди времето да забърза - био резистентен артикул, с който да се гордеем ", изяснява Теодора Гергова. Но не крие, че пътят от концепцията до реализацията й се е сторил дълъг. Необходими са били към две години, с цел да се стабилизира продуктът. Миналата година, до момента в който е налучквала нужните параметри, е вкиснала 200 кг мед. Или както тя обобщава: " Имаше доста опити, неточности и разочарования, до момента в който най-сетне реализирах резистентен резултат. " След като продуктът е нормализиран, за към месец е провела със своя съучастник, италианеца Алесандро Мерлини, компанията " АВЕ интернешънъл ", а в това време са намерили и подобаващото място за произвеждане в Ловеч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Розовият цвят е потънал в един звук акациев мед, което прави близо 3000 буркана

Фотограф: Цветелина Белутова
Сместа се готви търпеливо, като розовият цвят се потапя в един звук акациев мед. Това прави близо 3000 буркана - 1280 огромни буркана (400 г) с роза, 375 огромни буркана с бъз, 800 дребни буркана (140 г) с роза и 200 дребни буркана с бъз. Всеки буркан ще има номер, който ще бъде написан на ръка, а за следващата година се възнамерява овкусяване с лавандула и анасон. " Производството, в случай че по този начин може да се назова този развой, продължава два цялостни лунни цикъла ", показва Теодора Гергова. Тя счита, че с цел да е потребна храната, би трябвало да се основава с почитание към природата и времето: " Да кажем по този начин - взехме решение да дадем време на времето. Да позволим посредством естествените сили в природата, т.е. съгласно лунния цикъл, да се извърши екстракцията на розовото масло. Да произведем продукта тогава, когато е допустимо. Bee My Bloom може да стартира да се подготвя единствено през юни, и то в доста къс период. Това е моментът, в който акациевият мед е подготвен, а в Долината на розите е почнал розоберът и сме на един ден от пълнолуние. И трите неща би трябвало да са правилни, с цел да се пристъпи към произвеждане. " В момента процесът е на финалната права - слагането на етикети на цялостните буркани.

Работа със занаятчии

Като цяло продуктът е с извънредно висока себестойност – цената на огромния буркан ще е от порядъка на 50 лева, а на дребния следва да се пресметна. Теодора Гергова изяснява, че за това има две съществени аргументи. Първата е, че продуктите, които се влагат в производството, са във високия ценови клас, защото са безкомпромисни към качеството: " Качествените първични материали не могат да костват стотинки. В България има задоволително производители на био мед, а и на био розов цвят. Ние се уверихме, че продуктите, които купуваме, са от стабилно био земеделие и от стабилно отглеждани пчелини. " Втората причина е, че са възстановили остарели техники за произвеждане на храна и работят със занаятчии: " Търсим най-хубавите и признаваме качеството на работата им през възнагражденията ", споделя Теодора Гергова. И добавя, че защото Bee My Bloom се нарежда във високия сегмент на пазара, индустриалният развой е дълъг и напълно ръчен, като самата тя е взела участие в почистването на розовите листенца, а преди този момент е наглеждала отварянето на розовите пъпки.

[Личен архив]
Най-голямото предизвикателство в производството е присъщата за естествените артикули неустойчивост, която би трябвало да бъде овладяна, в противоположен случай рискът е да се загуби цялото количество примес. " Ние не искахме по-никакъв метод да упражняваме принуждение върху крайния резултат, да прибягваме към стабилизатори или машинна обработка. Трябваше време, с цел да разберем по какъв начин от дефекта да получаваме резултат. Трябваше време, с цел да открием отговорите на редица въпроси – да вземем за пример по какъв начин да предвиждаме и разбираме меда и какво ще се случи с листенцата на розите, в случай че не бъдат сложени в вярната опаковка и доставени в границите на несъмнено време. Нашият артикул е био резистентен, т.е. всяка негова част би трябвало да бъде създадена по природосъобразен метод. Ние освен направихме действия за сертификация, а и се концентрирахме да подсигуряваме това за всеки обособен съставен елемент ", показва Теодора Гергова.

Тестова година

Дотук са вложени лични фамилни средства, като сега Теодора Гергова се е фокусирала напълно върху начинанието. Очакванията са в границите на три години инвестицията да се възвърне, само че това, несъмнено, ще зависи от отговора на пазара. А проектите са продуктът да бъде показан и на външни пазари като арабския свят, Япония и Китай. " Тази година е тестова - да забележим по какъв начин ще се схване. Много бихме желали да подпишем в този момент договорите за следващата година, с цел да планираме количества ", споделя Теодора Гергова. И добавя, че сега на процедура имат нещо и нищо, тъй като, в случай че се харесат, тези 3000 буркана ще свършат доста бързо. Как ще се развива Bee My Bloom оттук насетне, зависи от два съществени фактора. " Единият несъмнено е методът на подготвяне. По тази причина количествата са дребни и без значение от това по какъв начин ще реагира пазарът, ние мъчно ще сме в положение да разтеглим размера доста. Изцяло ръчната работа, времето на взаимоотношение на двата съставни елементи и трагичната сезонност основават така наречен софтуерен таван. Другият фактор е сегментът, към който се обръщаме. Продуктите ни са за ценители, за хора, които се заслушват в жуженето на пчелите. За хора, които смятат, че бавното е добре, че храната, когато е създадена с почитание към природата, носи особена мощ ", заключава Теодора Гергова.

[Личен архив]
Целта е продуктът да става за подарък. И да е на цена, на която да не е нужно да се купуват цветя, тъй като цветята са в буркана. " Можеш да го подариш на член от фамилията, на някого в офиса, за празник, за по-специален миг, в това число за протоколен подарък, тъй като това в последна сметка е български мед с българска роза. Иска ни се да влезем на летищата, тъй като от видяното по магазините там като български артикули с роза, няма нищо, което да наподобява добре ", показва Теодора Гергова. Тя е твърдо решена Bee My Bloom да промени това. Q&A

От какъв брой души е вашият екип?

- Ние сме дребен екип от 3 души. Може да се каже, че аз се грижа за производството на продукта, а моят сътрудник се занимава с финансовата част. Всички значими тематики се разискват и в по-широк кръг, защото имаме достъп до експерти в разнообразни сфери, а значимите решения взимаме дружно.

Как ви пристигна концепцията за дизайна на опаковката?

- Дизайнът също е съгласуван с философията за устойчивия артикул и допуска наново потребление на буркана - да вземем за пример за предпазване на подправки. Дъбовата капачка пък е ръчно направена и може да се употребява като свещник.

Как се рекламирате?

- Основните канали, към които се ориентираме, са обществени мрежи, интернет реклама, профилирани уеб сайтове, присъединяване в изложби и състезания за хранителни артикули. Ще разчитаме доста и на реклама " от уста на уста ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР