Бедствието в Берковица повдигна отново въпроса - има ли злоупотреби

...
Бедствието в Берковица повдигна отново въпроса - има ли злоупотреби
Коментари Харесай

Съмнение за злоупотреба със средства и бездействие след пороя в Берковица

Бедствието в Берковица повдигна още веднъж въпроса - има ли злоупотреби при почистването на речните корита, дерета и канали. За това са изхарчени 314 000 лв. през 2020 година. Големият въпрос е дали в действителност са почистени или фирмата-изпълнител е получила парите, без да си свърши работата.
Прочетете още
Проверка на нашия екип сподели, че тъкмо през вчерашния ден, след наводнението, наблюдаващият прокурор е изискал удължение на интервала на следствието с още 2 месеца.

Вчера стартира и още една инспекция на прокуратурата - свършила си е локалната власт работата, с цел да предотврати наводнението. Този път обвиняването се сезира по медийни изявления.

Каква е обстановката, предадена от Българска национална телевизия:

Опитахме се да разберем дали наводнението в Берковица е естествено злополучие или е можело да бъде предотвратено при съответни дейности от страна на институциите. И пред камерата и с молба да не бъдат записвани хората в Берковица приказват за безучастие и липса на навременни ограничения.

Така стихнахме и до сигнал за социална поръчка, при която има подозрения, че са дадени пари за разчистване на реките без това да е изпълнено. Оказа се, че казусът е обект на следствие от страна на прокуратурата.

Договорът за почистването на деретата, каналите и речните корита в община Берковица е подписан при започване на януари 2020 година

Заради незабавната нужда от това е прибавен правилото на директното договаряне и е поканена съответна компания, която да извърши почистването.

Милован Панталеев е общински консултант в Берковица. Живее наоколо до една от реките, които минават през града. Проверявайки интервала на подписания контракт в него се поражда и подозрението дали почистването не е единствено на хартия.

" Аз минавам всеки ден в този сектор и в никакъв случай не е имало хора или техника, които да правят почистването ", съобщи Милован Пантелеев, общински консултант в Берковица.

Той подава сигнал до Министерство на вътрешните работи, а различен жител - Николай Петров, сезира прокуратурата.

" За мен будеше подозрение, тъй като действително в " Профила на купувача " пишеше, че поръчката е изпълнена. 330 хиляди лева са изплатени на фирмата-изпълнител, а действително тук жителите и хората, които живеят наоколо до реката ми споделиха, че не са виждали нито машини, нито техника ", добави Николай Петров.

И още едно изказване за безучастие. То пристигна от Васил Янев. В нощта на 12 юни придошлата вода е отнесла част от каменната ограда на неговата къща. Това се е случило макар предизвестията му да бъдат взети ограничения още при наводнението при започване на месеца.

" Казах на човек от общината, който не се зае насериозно с това. Казах, че това корито би трябвало да се почисти, че ще има проблеми и те се случиха ", добави Васил Янев.

За коментар потърсихме кмета на Берковица Димитранка Каменова. Тя твърди, че въпросният контракт включва разчистване на села в региона, само че не и в самия град. Затова такова не е имало.

" Почистване на деретата и каналите имаше в с. Замфирово и с. Гаганица тъй че няма по какъв начин да приказваме, че в град Берковица са почиствани канали, реки и дерета. Има чиновник на общината, който отговаряше за осъществяването на този планове. Проектът е изпълнен и изведен към Междуведомствената комисия. Да повторя: Речни корита по публичната поръчка в Берковица не са почиствани, да е ясно на всички ", съобщи Димитранка Каменова, кмет на Берковица.

Проверка в приложението към контракта демонстрира, че е записано, че са чистени и речни корита. Тези в град Берковица също са измежду посочените в документа.

" Ясно е записано под точка №3 - гр. Берковица, региона на Балкантурист, региона на ресторат " Воденицата " и от " Желязков мост " до края на Промишлената зона ", сподели още Милован Панталеев.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по членове от Наказателния кодекс за длъжностно заграбване и управление на проведена незаконна група. След привършване на следствието, почнало през 2021 година, ще се стане ясно и дали ще бъде повдигнато обвиняване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР