Бебето плюе храната. Защо? За да си отговорите на този

...
Бебето плюе храната. Защо? За да си отговорите на този
Коментари Харесай

Сладко или солено: как се развива вкусът на бебето

Бебето плюе храната. Защо?
За да си отговорите на този въпрос, би трябвало да имате поради особеностите на неговите усещания и да знаете, че езикът е същият орган на знание като очите и ушите.
Физиолозите са открили, че даже нероденото бебе в утробата към този момент добре разграничава усетите. То възприема добре сладкото и реагира негативно на горчиво, кисело, солено.

При новородено вкусовите рецептори заемат доста повече място, в сравнение с при възрастните. Те са ситуирани съвсем по целия език, устните, твърдото небце и вътрешната повърхнина на бузите.
И макар че вкусовите чувства на бебето към момента не са задоволително развити, храната, според от нейния усет, провокира много изразена реакция, обяснява  диетологът доктор Татяна Максимичева .

Силни усещания 

Много хора считат, че бебетата са най-чувствителни към всичко сладко. Всъщност езикът им възприема по-силно солено и горчиво.
Бебето може да пие и яде доста повече сладко, тъй като рецепторите, които възприемат този усет, не работят с цялостна мощ в ранна детска възраст. И в случай че то е прекомерно сладко за възрастните, то бебето доста ще ги хареса.
То ще реагира със мощно смучене и мляскане, може даже да желае още.
Ако обаче единствено една капка горчиво, солено или кисело попадне на езика му, бебето ще изпъне устни от неодобрение, ще направи недоволна мимика, ще стартира неспокойно да извива крайници или да размахва ръце.
Случва се при прекомерно мощни вкусови чувства даже да повърне.

Горчиво и солено

Бебетата обичат сладкото, тъй като майчиното мляко има сладостен усет. Известно е, че кърмата съдържа млечната захар (лактоза). 
Ако майката яде нещо горчиво (като чесън), кърмата ѝ има друг усет, и е доста евентуално то да откаже да суче.
Бебетата не обичат горчивото. Соленото също не ги притегля. Това е добре, тъй като солта и подправките „ маскират ” естествения усет на продуктите, което може да образува неправилни хранителни привички.
Педиатрите и диетолозите приканват родителите да не прибавят сол в бебешката храна. Нормите за сол за тези под една година са алегорични: 0,2–0,3 грама дневно.
Ако майката опита на усет детската храна, за нея тя би трябвало да е безсолна.
Не се увличайте с подправки: те могат да се употребяват след 8-ия месец, с цел да придадат на ястието прелестен мирис.

Хранителни привички

Доказано е, че оформянето на усета на бебето въздейства върху питателните привички в бъдеще.
Затова е по-добре да го стимулирате от на-ранна възраст да пробва натурални артикули. И в случай че то откаже да пие мляко, вместо да го подслаждате, прибавете плодово пюре.
И още един трик: киселото мляко, което е на един ден, не е по този начин кисело както това на преседялото два-три дни. 
Не добавяйте сол към детските ястия. За бебето е изцяло задоволително това, което продуктите съдържат.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР