Бебе сред двама мигранти загина, след като лодка се преобърна край бреговете на Тунис

...
Бебе е сред двама мигранти, открити мъртви, след като лодка
Коментари Харесай

Бебе е сред двама мигранти, открити мъртви, след като лодка се преобърна край бреговете на Тунис.

Лодката с 20 тунизийци е потънала в събота само на 120 метра (395 фута) от брега в Габес, каза бреговата охрана.

„Открити са две тела, едното на 20-годишен мъж, а другото на бебе“, се казва в изявление.

Петима пътници бяха в неизвестност, а други 13 бяха спасени.

Властите на Габес са започнали операция за „определяне на обстоятелствата на тази трагедия“, казаха те.

Инцидентът е станал по време на скока на мигрантите и бежанците, опитващи се да достигнат Европа, като Тунис е основна точка за кацане за онези, които пътуват до континента през Средиземно море.

Според Международната организация по миграция повече от 1800 души са загинали, двойно повече от общия брой за миналата година, по маршрута – най-смъртоносният в света.


Непреклонен за достигане до Европа

В сряда 41 души загинаха, след като лодка се преобърна, напускайки крайбрежния тунизийски град Сфакс, основна площадка за изстрелване на мигранти. Четирима оцелели бяха откарани на сицилианския остров Лампедуза.

След като научиха новината за това потъване, някои мигранти в Тунис, много от които избягаха от мъчителните условия в Африка на юг от Сахара, казаха, че все още са непреклонни да стигнат до Европа.

Затихващата икономика на Тунис, съчетана с експлозията на расистко насилие, предизвикана от речта на президента Каис Сайед през февруари, добави спешност към бежанците, заминаващи за Европа.

През юли много чернокожи бежанци, които живееха в Сфакс и планираха да отплават за Европа, бяха изгонени от домовете си след смъртта на местен мъж, за когото се смята, че е участвал в атаките срещу бежанците.

Десетки бяха арестувани и експулсирани до границите на Тунис с Либия и Алжир, изоставени в жегата на пустините там от тунизийските власти. В сряда 27 бяха намерени мъртви на либийската граница.

Миналия месец Европейският съюз подписа споразумение с Тунис за помощ от 105 милиона евро (115 милиона долара) за предотвратяване на напускането на лодки с мигранти.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР