Бдителите се насочват към камерите за движение, тъй като зоната за борба със замърсяването на въздуха в Лондон се простира до предградията

...
Лондон — Камерите за движение в Лондон са атакувани. Полицията
Коментари Харесай

Лондон — Камерите за движение в Лондон са атакувани. Полицията казва, че стотици камери за разчитане на регистрационни номера са били повредени, изключени или откраднати от противниците на таксата срещу замърсяването на по-старите превозни средства, която влиза в сила в метрополията във вторник.

Вандализмът от бдителни, наричащи Blade Runners показва, че емоциите са връхлитащи в градската зона с ултра ниски емисии. Кметът на Лондон казва, че мярката ще намали замърсяването на въздуха, което е свързано с около 4000 смъртни случая годишно в британската столица. Критиците казват, че това е заграбване на пари, което ще накаже жителите на предградията, които зависят от колите си за работа и основни пътувания.

Емблематичното решение на съдебния лекар обвинява за смъртта на момичето в Лондон замърсяването на въздуха

„Камерите ще продължат да падат,“ прогнозира Ник Арлет, който организира протести срещу таксата за чистота на въздуха и казва, че нито одобрява, нито осъжда саботажа. „Хората са ядосани.“

Ходовете в Обединеното кралство за намаляване на замърсяването на въздуха и използването на автомобили станаха политическа възпламенителна точка. Поддръжниците казват, че циничните политици и теоретиците на конспирацията се възползват от съпротивата срещу плановете. Консервативното правителство атакува данъка върху превозните средства в Лондон, което доведе до обвинения, че се отказва от зелените обещания.

Планът на Лондон, известен като ULEZ, налага дневна такса от 12,50 паунда (около 16 долара) за повечето автомобили с газ и ванове, произведени преди 2006 г. и на дизелови автомобили преди 2015 г. Въведен в централен Лондон през 2019 г., той беше разширен през 2021 г. до вътрешните предградия на града. От вторник то обхваща целия голям Лондон, включително обширните крайни предградия, където живеят повече от половината от 9-милионния град.

Кметът Садик Хан казва, че разширяването означава, че „5 милиона повече лондончани могат да дишат по-чист въздух ."

Но предизвика остра съпротива от някои жители на предградията, които казват, че наказва работещите хора на фона на свиване на разходите за живот, което доведе до инфлация от над 11% в края на миналата година, тъй като цените на храните и горивата скочиха. Външният Лондон има по-високи нива на притежаване на автомобили и по-малко обществен транспорт от центъра на града.

„Това ще направи бедните хора по-бедни“, каза Ана Остин, която казва, че разчита на своя 15-годишен дизел кола, за да стигне до работа и да заведе децата си на училище.

„Нямам пари да платя глобите, нямам пари да сменя колата си“, каза Остин, която се присъедини към неотдавнашен протест на няколко десетки Противници на ULEZ до натоварен път в южен Лондон. Някои преминаващи шофьори свириха силно, когато бяха насърчени да „бипнат за свобода“.

Таксата срещу замърсяването изстреля националния политически дневен ред през юли, когато управляващите консерватори неочаквано спечелиха извънредни избори в външния лондонски квартал Ъксбридж чрез кампания срещу таксата, въведена от кмета Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия.

Оттогава министър-председателят Риши Сунак поиска преразглеждане на кварталите с нисък трафик - често противоречиви местни зони, където колите са забранени от някои жилищни улици - и заклейми лейбъристите като враждебни към шофьорите. Той също така одобри ново проучване на нефт и газ в Северно море, което доведе до обвинения, че Обединеното кралство се отклонява от ангажиментите си за климата.

Правителството на Сунак казва, че остава ангажирано със забраната на продажбата на нови автомобили на газ и дизел от 2030 г. и достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Лейбъристите бяха разтърсени от резултата от Ъксбридж, въпреки голямата им преднина в проучванията на общественото мнение в цялата страна. Лидерът на партията Кийр Стармър призова кмета на Лондон да "помисли" върху разширяването на ULEZ. Хан отказа да отлага, но разшири програма за скрап, която предлага на жителите на Лондон до 2000 паунда (2500 долара) за замяна на стари превозни средства. Противниците казват, че парите далеч не са достатъчни.

„Признавам, че има някои лондончани с искрени притеснения“, каза кметът. „Моята работа е да се опитам да отговоря на тези опасения и аз го правя.“

Въздухът в Лондон, град, наричан някога Големия дим, става по-чист¸ въпреки че въздействието на ULEZ е обсъден. Проучване от 2021 г. на Imperial College London предполага, че зоната е имала сравнително малък ефект върху замърсяването на въздуха през 12-те седмици след пускането й в централен Лондон. Но изследване, публикувано от кметството през февруари, установи, че емисиите на вредни азотни оксиди са с 26% по-ниски в района на ULEZ от 2019 г., отколкото биха били без него, а емисиите на прахови частици са с 19% по-ниски.

„Знаем, че зоните с ниски емисии работят“, каза Саймън Биркет, директор на кампанията Clean Air в Лондон, твърдейки, че „големите проблеми се нуждаят от големи решения.“

Противниците на ULEZ включват профсъюзи и обикновени лондончани, но поддръжниците на плана казват, че някои от протестите са предизвикани от екстремисти. Миналата седмица Хан каза пред радиостанция LBC, че опозицията е била „въоръжена“ от „хора, които вярват в теории на конспирацията“.

На неотдавнашна демонстрация протестиращите скандираха „Махайте Хан вън“ и много плакати атакуваха града първи мюсюлмански кмет лично, понякога в груби думи. Няколко протестиращи посочиха Хан като марионетка на по-големи сили, включително Световния икономически форум и ООН, които според тях се стремят да контролират обществото. Някои също изразиха съмнения относно степента на предизвиканото от човека изменение на климата.

Една група, участваща в протестите¸ Заедно, беше създадена през 2021 г., за да води кампания срещу блокирането на коронавируса и мандатите за ваксини. Оттогава насочи вниманието си към кварталите с нисък трафик, схемите за чист въздух и плановете за цифрови валути на централната банка.

Съоснователят Алън Милър казва, че не е теоретик на конспирацията, но че по отношение на всички тези проблеми обществеността се чувства " игнорирани и третирани с презрение" от политици и бюрократи.

Други европейски градове имат различни резултати с планове за справяне със замърсяването на въздуха. Мадрид има зона с ниски емисии, подобна на Лондон, докато Париж наскоро отложи за 2025 г. забраната за дизелови и по-стари бензинови автомобили, която трябваше да влезе в сила тази година.

Поддръжниците на лондонския план се надяват, че съпротивата ще отшуми. време. Но Тони Травърс, професор по държавно управление в Лондонското училище по икономика, каза, че очаква да види политици да се възползват от този „класически проблем с политическия клин“ на националните избори следващата година.

„Използването на автомобили и свободата на използване те и местата, където хората могат да шофират, имат страхотен пробив по начин, по който много други проблеми не го правят“, каза Травърс. „Могат ли про- и анти-мотористите да бъдат превърнати в тема за общите избори? Мисля, че ще стане.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР