Базираната в Щутгарт Mercedes-Benz Group AG и нейното дъщерно дружество

...
Базираната в Щутгарт Mercedes-Benz Group AG и нейното дъщерно дружество
Коментари Харесай

Какви са заплатите в Mercedes-Benz?

Базираната в Щутгарт Mercedes-Benz Group AG и нейното дъщерно сдружение Mercedes-Benz са измежду най-известните производители на коли в света. Daimler AG напусна DaimlerChrysler AG Group през 2007 година, само че историята му е доста по-богата, защото ни връща в далечната 1883 година и тогавашната компания Benz & Cie, която основава първата кола в света. От началото на 2022 година световноизвестният авто производител публично се назовава Mercedes-Benz Group AG.

Моделите на Mercedes-Benz са емблематични за немското инженерство и колите са известни по целия свят. Много автомобилни запалянковци мечтаят за кариера в швабския тръст, вярвайки, че заплатите там са „ над междинните “. Всичко в тази посока зависи от добре дефинирани йерархии, които са ясно регламентирани от автомобилния производител. От това разделяне значително зависят заплатите на хората.

На първо място е бордът на шефовете, ръководен от изпълнителния шеф Ола Калениус. Всички други управителни позиции са разграничени на разнообразни равнища. Така нареченото 1-во равнище включва към 100 мениджъра. Това са регионални водачи (E2), ръководители на отдели (E3) и най-после ръководители на екипи (E4). Ръководителят на IT екипа да вземем за пример има заплата от към 140 000 евро годишно бруто. Човек на такава висока позиция има право на длъжностен автомобил, който се подменя с нов модел на всеки 6 месеца. По предписание приказваме за машини като G-Class или AMG. Но подобен апетитен бонус, повтаряме, е единствено за тези мениджъри, чиято годишна заплата надвишава 100 000 евро.

Служителите на Mercedes-Benz AG получават възнаграждение въз основа на изискванията на груповия контракт на профсъюза IG Metall. Има така наречен работни групи (EK), където заплатата на чиновниците зависи както от сферата на приложение на труда и знанията, по този начин и от професионалните години, прекарани в предприятието. Така да вземем за пример, след образование, новак експерт може да разчита на заплата от към 3700 евро на месец. Служител по обмисляне на производството към този момент получава месечна заплата от 5800 евро. Програмист е с 60 000 евро годишна заплата. Към това се прибавят по този начин наречените празнични и коледни доплащания.

Докато ръководителите на Mercedes-Benz получават служебно транспортно средство, с цел да извършват отговорностите си, чиновниците на равнище E получават 21,5% отстъпка при закупуване на нов Mercedes-Benz. Последствията от пандемията от ковид и икономическите проблеми не останаха незабелязани за към 170 000 чиновници на Daimler по това време. Така през 2020 година на тази войска от чиновници на концерна беше изплатен
бонус от 1000 евро.

През 2019 година тогавашният Daimler AG награди своите топ мениджъри с 23,1 милиона евро
бонуси. Изпълнителният шеф Ола Калениус получи 3,5 милиона евро. За ръководителите на групата обаче възнаграждението е единствено дребна част от общото финансово покритие. Колко пари, питате, в действителност им се заплащат?

Това нормално се контролира от комплицирана система от заплащания, които зависят от триумфа на тяхната активност и компанията като цяло. Така на доктрина Ола Калениус може да печели до 12 милиона евро годишно, останалите членове на борда на шефовете - до 7,2 милиона евро.

Капитаните на Трилъчната звазда обаче не са толкоз жадни за пари, колкото наподобява. Например, заради рецесията с ковид, ръководителите на Mercedes-Benz отхвърлиха част от законната си заплата. Ясно е, че сходна стъпка не ги прави незаинтересовани - компанията от дълго време практикува изплащането на прилични суми за пенсии, това е свещено предписание за Mercedes-Benz. Дитер Цетше, някогашният началник на Daimler, съгласно някои оценки е натрупал към 42 милиона евро за старини преди оставката си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР