Базираната в Калифорния стартираща компания Air Protein разработи алтернатива на

...
Базираната в Калифорния стартираща компания Air Protein разработи алтернатива на
Коментари Харесай

Air Meat: Aмериканска компания създаде фалшива пържола от CO2

Базираната в Калифорния започваща компания Air Protein създаде опция на месото, наречена Air Meat, която се прави благодарение на микроби, превръщащи преработвания въглероден диоксид в протеин.

Описван от Air Protein като " месото на утрешния ден ", Air Meat е планиран да възпроизведе усета и текстурата на същински месни артикули, като да вземем за пример пържола.

Докато говеждото месо генерира 70 кг излъчвания парникови газове за всеки създаден кг, като в същото време предизвиква необятно публикувано обезлесяване, създателят на Air Protein Лиза Дайсън твърди, че производството на протеини отделя доста по-малко въглерод и не изисква земя или животни.

По думите й главната им визия е да изградят първата компания за произвеждане на месо с негативен въглероден отпечатък.

Air Protein е измежду редица компании, в това число основаната във Финландия Solar Foods, които създават заместители на месо и млечни артикули от уловени излъчвания в опит да смекчат въздействието на селското стопанство върху климата.

Процесът на Air Protein обаче употребява CO2, уловен от заводи, а не от атмосферата. В бъдеще компанията възнамерява да употребява устройства за непосредствено хващане на CO2 от въздуха.



Независимо от това от кое място идва, въглеродът, съдържащ се в пържолата, в последна сметка влиза още веднъж в атмосферата, откакто бъде изяден, защото потребителят го издишва като въглероден диоксид.

Това значи, че месната опция на Air Protein не понижава непосредствено концентрацията на CO2. Вместо това Дайсън споделя, че неговият климатичен капацитет се крие в избягването на излъчвания и потребление на запаси другаде.

Air Meat е създаден благодарение на проучване за преобразяване на въглеродния диоксид в храна за галактически пътувания, извършено от НАСА през 60-те години на предишния век. Air Protein употребява същия развой в своето индустриално оборудване - микробите се отглеждат в биореактори, захранвани от слънчева и вятърна сила, водород, О2 и уловени индустриални излъчвания.

След това протеинът се пречиства и изсушава, което води до " цялостно с протеини брашно ", наречено Air Protein. Компанията оприличава процеса на ферментация на кисело мляко, сирене или бира.

След основаването на Air Protein, съставките и ароматите се прибавят към сместа, с цел да я придадат на усет и чувство като обичайно говеждо месо, макар че рецептата може да бъде съобразена с пилешко, свинско или морски блага.

Според Дайсън основаването на опция, която ще се хареса и на месоядните, е главното предизвикателство. В момента компанията усъвършенства по какъв начин да направи своите артикули сходни на обичайните меса на рафтовете в супермаркетите. Това включва изпробване с разнообразни масла и хранителни субстанции за смяна на усета и аромата.

Дайсън твърди, че полученото различно месо носи спомагателни изгоди за здравето, спрямо животинското месо.

„ Веществото няма соя, хормони, пестициди, хербициди или генетично модифицирани организми “, споделя тя. „ То съдържа повече протеин на кг от всеки различен източник на месо и е богато на витамини, минерали и аминокиселини.

Компанията майка на Air Protein - Kiverdi, има повече от 50 патента, издадени или идни за своята технология и сега работи върху увеличение на производството на протеина на въздушна основа, с цел да направи продукта разполагаем в комерсиалната мрежа.

Air Meat идва в отговор на повишаващата се консумация на месо. Селското и горското стопанство съставляват към 24% от световните излъчвания на парникови газове и се планува те да набъбнат с 80% до 2050 година, защото търсенето на месо и млечни артикули се усилва.

Междувременно, отчет на Междуправителствената група по изменение на климата от август 2021 година заключи, че макар че въглеродният диоксид е най-важният фактор за световното стопляне, породено от индивида, метанът е идващият по значителност.

Кравите и други преживни животни са най-големият източник на метан, който съставлява към една четвърт от излъчванията.

Поради възходящите опасения за околната среда по отношение на всеобщото отглеждане на животни и неговото влияние върху планетата, от ден на ден компании се надпреварват да създават други възможности на месо.

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР