Базирана в САЩ компания за спасяване съди Колумбия за съкровище

...
Базирана в САЩ компания за спасяване съди Колумбия за съкровище
Коментари Харесай

Назрява битка за 10 милиарда долара за правата на собственост върху 300-годишен потънал военен кораб, за който се смята, че съдържа най-голямото морско съкровище в историята

Базирана в Съединени американски щати компания за избавяне съди Колумбия за богатство от половината скъпо корабокрушение на стойност 20 милиарда $.

Компанията твърди, че за първи път е разкрила парчета от Сан Хосе, който е потопен през 1708 година

Но колумбийското държавно управление оспорва изказванията на компанията и споделя, че съкровището е национално завещание.

>

Потънал испански боен транспортен съд, лежал неоткрит на дъното на океана в продължение на съвсем три века, провокира модерна правосъдна борба за това кой има правата върху неговите антични съкровища на стойност милиарди долари.

Галеонът Сан Хосе, който потъна край крайбрежията на Картахена, Колумбия през 1708 година, съдържа „ най-голямото богатство в историята на човечеството “, съгласно правосъдна документи от октомври на държавното управление на Колумбия.

Сега, повече от 300 години след потъването на Сан Хосе, основана в Съединени американски щати компания за избавяне съди колумбийското държавно управление за половината съкровища на кораба, потвърждавайки, че за първи път е разкрила останките през 1981 година

Когато Сан Хосе потъна в борба против британците през 1708 година корабът транспортира това, което се счита за най-скъпият товар, изпращан в миналото от Новия свят, в това число повече от 7 милиона песо, 116 стоманени сандъка, цялостни с изумруди, и 30 милиона златни монети, съгласно правосъдни документи.

По-голямата част от пътуващите до Испания съкровища на кораба са взети от колумбийски и перуански мини благодарение на рабски труд, заяви NBC Today.

Съдебните каузи през годините са оценили съкровището коства от 4 милиарда до 20 милиарда $, заяви Bloomberg News.

Настоящите правосъдни разногласия за кораба произтичат от изказванието на основаната в Съединени американски щати избавителна компания Glocca Morra, че за първи път е разкрила парчета от останките на Сан Хосе през 1981 година по време на проучвателна галерия за търсене на „ корабокрушенци “ и други съкровища във водите на Карибите.

Glocca Morra — в този момент известна като Sea Search Armada — споделя, че е предала координатите на откритите парчета на колумбийското държавно управление според съглашение, което ще получи половината от съкровището на кораба, съгласно известието на компанията за арбитраж от декември 2022 година

Но колумбийското държавно управление в отговор от октомври оспори доста от изказванията на Sea Search Armada, в това число концепцията, че San José е даже се намира на координатите, предадени от компанията.

В отчет от 1994 година на колумбийското държавно управление се споделя, че не е открито корабокрушение на или покрай координатите, включени в първичния отчет на Glocca Morra от 1982 година за изложбата, съгласно колумбийското правно документи по делото.

Glocca Morra в никакъв случай даже не оповестява категорично за намирането на San José в своя отчет от 1982 година, в който не се загатва корабът по име, твърди колумбийското държавно управление. В известието си за арбитраж Sea Search Armada сподели, че отчетът се базира на откриването на „ огромно корабокрушение “.

„ Как може да се изясни, че частна компания намира най-голямото богатство в историята на човечеството и се проваля да го рапортувам? " юристите на държавното управление пишат в отговора през октомври. „ Отговорът е елементарен: тъй като не го откри. “

През 2015 година тогавашният президент Хуан Мануел Сантос сподели, че същинското корабокрушение на Сан Хосе най-сетне е намерено, само че отхвърли да направи обществено притежание координатите, като сподели, че бяха държавна загадка.

Оттогава Колумбия сподели, че корабът и съкровищата му са обект на национално завещание и би трябвало да се съхраняват в страната.

Междувременно Sea Search Armada твърди, че колумбийците военноморските сили просто откриха елементи от същото поле от парчета, за които за първи път твърдеше, че са разкрили през 1981 година

Компанията съди за 10 милиарда $ — еквивалент на половината от цената на съкровищата на кораба, съгласно оценките на компанията — според Споразумение за поощряване на търговията сред Съединени американски щати и Колумбия.

Делото ще се разиграе в Постоянния трибунал, междуправителствена организация, отдадена на разрешаването на разногласия сред интернационалните субекти. Изслушванията по делото са планувани за идващите месеци, според процесуален ред, и съдът ще постави старания да излезе с решение до февруари.

Надпреварата за ексхумация на съкровището се разгаря назряващата правосъдна борба. Президентът на Колумбия Густаво Петро желае корабът да бъде свален преди края на мандата му през 2026 година, сподели министърът на културата на страната пред Bloomberg този месец. създайте публично-частно партньорство или работете с частна компания, с цел да издигнете кораба над водата допустимо най-скоро.

Снимките и видеоклиповете на кораба демонстрират тънък порцелан, монети и оръдия, разпръснати по дъното на океана, където Сан Хосе потъна.

Прочетете истинската публикация в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР