Бъзът е растение, което вирее отлично по нашите ширини. Срещат

...
Бъзът е растение, което вирее отлично по нашите ширини. Срещат
Коментари Харесай

Вкусният бъз и неговите здравословни ползи

Бъзът е растение, което вирее чудесно по нашите ширини. Срещат се три съществени типа бъз – черен, червен и тревист. Плодовете на бъза наподобяват боровинки по форма и величина, само че усетът им е по-различен. Те са известни с голямото количество витамин С в състава си. Богати са на антиоксиданти и фитохимикали, потребни за здравето.

Какво съдържа бъзът?

Хранителната стойност на бъза е извънредно богата. В тези дребни плодчета се съдържа цяла палитра от потребни субстанции – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и богатото съществуване на антиоксиданти и противовъзпалителни субстанции, полезността на бъза за здравето е голяма.

Кои са най-важните изгоди за здравето от бъза?

Стимулира храносмилането

Въпреки че множеството плодове и зеленчуци са потребни в храносмилането, тъй като са богати на фибри и подтикват перисталтиката на червата, бъзът има изключително мощни свойства в тази комплицирана система. В една чаша бъз се съдържат към 40% от нужните фибри за деня, което подтиква в допълнение чревните придвижвания и обработката на храната.

Бъзът управлява запека, понижава подуването и газовете и като бонус оказва помощ на бъбреците в отделянето на урина, стимулирайки функционалността на пикочните пътища.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Бъзът е богат снабдител на фибри, които оказват помощ и в прочистването на кръвоносните съдове от плаки и струпване на неприятен холестерол. По този метод се понижават рисковете от пораждане на сърдечносъдови болести, хипертония, атеросклероза.

В бъза се намират и огромни количества калий, който оказва помощ в контрола на кръвното налягане, пази сърцето и бъбреците от произшествия.

Подобрява функционалността на дихателните пътища

Сиропът от бъз има свойството да облекчава кашлица, запушен нос, тежка хрема, даже бронхит. Биофлавоноидите в състава на бъза са дейни субстанции, които потискат възпалението и оказват помощ на лигавицата на дихателните пътища да отбъбне.

Укрепва имунната система

Антибактериалните и антивирусни свойства на бъза и сиропа от него оказват помощ на имунната система да се бори дейно с офанзивите на разнообразни патогени.

Помага в контрола на кръвната захар

Антиоксидантите в бъза влияят върху клетките на панкреаса като по този метод усъвършенстват усвояването на инсулина и понижават равнищата на кръвната захар.

Подобрява здравето на костите и ставите

Благодарение на мощните противовъзпалителни качества на бъза той оказва помощ в облекчение на болките в ставите, потискайки възпалението в тях. Освен това огромното съществуване на калций в този плод способства за възстановяване на костната компактност.

Грижи се за кожата

Бъзът има доста приложения в козметиката поради антиоксидантите и биофлавоноидите в състава си. Тези дейни субстанции в композиция с високите равнища на витамин А в бъза са повода дестилат от плода да участва в редица козметични артикули за битка със стареенето.

Стимулира отслабването

Фибрите в дребните черни плодчета оказват помощ за ускоряването на метаболизма и усъвършенстват усвояването на питателните субстанции в червата. Същевременно бъзът поддържа равнищата на кръвната захар постоянни, което е от голяма важност в предпазването от струпване на мастна тъкан. /az-jenata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР