Байерн отстрани Пари Сен Жермен от Шампионската лига. Дотук това

...
Байерн отстрани Пари Сен Жермен от Шампионската лига. Дотук това
Коментари Харесай

Проклятието на Меси тежи вече и върху ПСЖ

Байерн в профил Пари Сен Жермен от Шампионската лига. Дотук това надали учудва някой. Баварците го направиха със жанр, с тактичност и с две победи с две чисти мрежи - 1:0 в Париж и 2:0 в Мюнхен. На реванша и Килиан Мбапе, останал запаса в първата среща, не съумя да избави французите. Не оказа помощ и международният първенец Лионел Меси, който беше безусловно " изяден " и " смачкан " от немските национали Леон Горецка и Йошуа Кимих.

Мбапе, вкарал хеттрик против Аржентина на финала на Световното състезание в Катар, също остана изолиран, регистрирайки на сметката си единствено два анемични удара.

ПСЖ се оказа и един провален план. 11-ият следващ опит на отбора от " Парк де Пренс " да завоюва Шампионската лига, приключи с поредено крушение. Така че като че ли настава време шейховете да разрушат всичко и да стартират изначало.

Отпаданията

Статистиката демонстрира, че проклятието на Меси към този момент тежи и върху ПСЖ. Аржентинецът беше грубо неодобрен от недоброжелателите и някои медии, които го жигосаха и означиха иронично, че " още веднъж сподели по какъв начин би трябвало да играе най-хубавият футболист в огромните мачове, а резултатите са налице ".

Гениалният аржентинец, определен за най-хубав състезател на ФИФА за 2022 година, записа поредни отпадания в шампионата, общо осем подред. С Барселона той се елементарни с фантазията си през 2016 година против Атлетико Мадрид, по-късно от Ювентус, Рома, Ливърпул, Байерн и ПСЖ, където мина по-късно. И, несъмнено, ориста още веднъж се намеси - две следващи преждевременни напускания на конкуренцията за Ушатата, и двата пъти с парижани - през предишния сезон от Реал Мадрид и в този момент от Байерн.

Всъщност, ПСЖ се сгромолясва непрекъснато в последната декада в Шампионската лига и отборът рядко надскача себе си, откакто не съумява да се пребори с коркуренцията.

През 2013 година клубът от френската столица отпадна на четвъртфинал - нещо, което отборът стори още три пъти поредно по-късно. Последваха три отстранения на осминафиналите, с цел да се стигне до огромната борба за трофея, изгубена от Байерн с 0:1 в Лисабон през 2020 година. След това Принцовете напуснаха конкуренцията на полуфинал, с цел да последват две следващи отпадания на осминафинал, като последното беше нощес.

Отборът с двамата най-скъпи играчи на всички времена - Неймар, който беше контузен за втория мач, и Килиан Мбапе, както и с евентуално един от най-великите играчи в историята на футбола - Лионел Меси, не съумя да означи гол в продължение на 180 минути.

Провалът

Проектът на Пари Сен Жермен беше построен, с цел да завоюва Шампионската лига, а те са на километри от него. Те купиха някои от най-хубавите играчи за последните 20 години. Младите френски играчи, разпръснати из Европа, биха могли да вършат това, което вършат тези момчета, за една четвърт от цената, с еднаквост, с която почитателите се свързват

" Те разполагат с толкоз доста брилянтни характерности, само че това не е тим. Срамно е. Събраха толкоз доста страхотни играчи, само че вървят обратно. ПСЖ би трябвало да унищожи целия план и да стартира изначало. В Париж разполагат с най-хубавите млади гении в целия свят. Защо те не отиват в Залцбург, Дортмунд или Лестър? Всички те би трябвало да играят за ПСЖ. Могат да завоюват Лига 1 с тези играчи, а по-късно да вкарат в състава една или две суперзвезди ", разяснява някогашният британски национал Оуен Харгрийвс.

След закупуването от катарските притежатели през 2012 година ПСЖ похарчи над 1 милиарда паунда и завоюва осем от десетте трофеи в Лига 1 и 12 купи на страната.

Но Шампионската лига беше фантазията на притежателите и не наподобява по-близо до реализиране. След като доближиха до четвъртфинал във всеки от първите четири сезона, в пет от последните седем те отпаднаха още на 1/8-финалите. Изключението беше финалът през 2020 година, който изгубиха от Байерн. Съставите на ПСЖ през тези години постоянно са били претъпкани със суперзвезди в офанзива, само че не са били задоволително солидни или уравновесени.

Бъдещето на Мбапе, Меси и Неймар

Килиан Мбапе е едно от най-успешните попълнения на ПСЖ, като през 2017 година мина от Монако на “Парк де Пренс ” за 165 млн. паунда и предишния уикенд стана най-хубавият голмайстор в историята на клуба с 201 гола в 248 мача. Носителят на Световната купа през 2018 година е един от дребното парижани в тима, само че може да почувства, че би трябвало да напусне, с цел да се утвърди като един от най-великите в играта.

" Мбапе има още една година от контракта си и даже да желае да напусне, те няма да разрешат това да се случи, тъй че той към момента ще бъде там. Килиан не е печелил Шампионската лига, само че е единствено на 24 години, тъй че това не е фикс идея за него. Той сподели, че би било извънредно особено да бъде първият, който я завоюва за ПСЖ ", отбелязва френският публицист Жулиен Лоран.

Един от играчите, които са с изтичащи контракти това лято, е Меси. Смята се, че 35-годишният капитан на Аржентина е заинтригуван да остане, само че към момента не е подписал нов контракт.

Той завоюва рекордните седем " Златни топки " и вкара 29 гола в 64 мача за ПСЖ, откогато напусна Барселона преди две лета - само че не съумя да се трансформира в катализатор за неуловимия за парижани трофей в Шампионската лига.

Все още се приказва за контракта на Меси с клуба, само че довечера против Байерн той не беше задоволително добър. Талантът му въобще не е под въпрос, а това, че на неговата възраст той прави контраофанзива и Леон Горецка го настига, стартирайки пет метра зад него. Май към този момент не е задоволително добър за това високо равнище.

31-годишният бразилски нападател Неймар напусна Барселона, където беше в сянката на Меси, и мина в ПСЖ през 2017 година за рекордната в международен мащаб сума от 200 млн. паунда. Престоят му в клуба бе придружен от травми, а сезонът му бе прибързано преустановен предходната седмица с новината, че се нуждае от интервенция на коляното. Парижани се пробваха да го продадат предходната година, тъй че ще се опитат да го създадат още веднъж.

" ПСЖ няма да се усъвършенства през идната година. Лионел Меси ще бъде с една година по-възрастен, Серхио Рамос също. Неймар не може да поддържа форма в края на сезоните. Маркиньос към този момент е в преклонна възраст ", показа в собствен коментар Стив Макманамън - някогашен национал на Англия и състезател на Ливърпул и Реал Мадрид.

Бъдещето на Галтие

Галтие е шестият треньор в ерата на катарските притежатели и сходно на останалите той няма да донесе трофея от Шампионската лига. Двама от предходните петима - Карло Анчелоти и Томас Тухел, завоюваха най-големия европейски клубен трофей, откакто напуснаха ПСЖ.

Галтие, който размени Маурисио Почетино, е един от единствено двамата наставници, които стопираха ПСЖ да завоюва купата във Франция през последното десетилетие, когато изведе Лил до славата през 2021 година Те са с осем точки пред Олимпик Марсилия на върха, тъй че евентуално ще прибавят още една купа от Лига 1.

Следващите няколко дни ще бъдат от решаващо значение. Галтие ще доиграе сезона и се надява да завоюват шампионата, само че експертите са на мнение, че той надали ще е тук при започване на идващия сезон ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР