Байдън обещава траен федерален отговор на пожарите в Идалия и Мауи – и изпраща предупреждение до GOP

...
Президентът Джо Байдън обеща в сряда трайна подкрепа за американците,
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън обеща в сряда трайна подкрепа за американците, засегнати от урагана Идалия и горските пожари на Хавайските острови, като същевременно даде да се разбере, че е готов да обвини републиканците в Конгреса, ако няма достатъчно финансиране за реакция при сливане на природни бедствия.

Байдън беше в режим на пълно управление на кризи, докато ураганът от категория 3 се стоварваше върху Флорида и други южни щати, докато от другата страна на нацията Мауи продължаваше да се възстановява от опустошителните горски пожари.

Републиканците критикуваха начина, по който Байдън и федералното правителство реагираха на пожарите в Хавай, въпреки че служители в щата похвалиха подкрепата, която получиха от Белия дом. Президентът подчерта готовността си да продължи да предоставя подкрепа и на двете места на бедствия – и каза, че ако републиканците спрат финансирането за помощ при бедствия, той ще гарантира, че обществеността знае кой е отговорен.

Говорейки във вторник, администраторът на FEMA Deanne Criswell каза, че FEMA в момента има 3,4 милиарда долара във фонда си за помощ при бедствия и сега дава приоритет на наличното си финансиране за задаващия се ураган Идалия, последиците от горските пожари в Мауи и други предстоящи екстремни метеорологични явления. Белият дом изпрати искане за допълнителни 12 милиарда долара за финансиране на помощ при бедствия по-рано този месец, съчетавайки го с искания за повече помощ за сигурността на Украйна. Крисуел призова Конгреса да приеме това искане, за да се гарантира, че операциите за спешна помощ няма да бъдат засегнати.

Байдън каза пред репортери по време на събитието си в Белия дом, че ако допълнителното финансиране не бъде одобрено, той ще „посочи защо“.

„Как да не отговорим? Боже мой. Как можем да не отговорим на тези нужди?“ той каза. „Така че съм уверен, въпреки че има много разговори от някои от нашите приятели на Хълма за цената, ние трябва да го направим. Това са Съединените американски щати.“

Свиквайки членовете на своя кабинет след разговор с южните губернатори, Байдън каза, че сближаването на природните бедствия в края на лятото е неоспоримо доказателство за изменението на климата.

„Не мисля, че вече някой може да отрече влиянието на климатичната криза“, каза Байдън. „Само се огледайте: исторически наводнения, по-интензивни суши, екстремни горещини, значителни горски пожари са причинили значителни щети, каквито не сме виждали никога досега.“

По-рано в сряда Байдън получи брифинг за бурята от федерални служители за извънредни ситуации и разговаря по телефона с губернатора на Флорида Рон ДеСантис, губернатора на Джорджия Брайън Кемп и губернатора на Южна Каролина Хенри Макмастър, докато Идалия пътуваше нагоре по Източното крайбрежие.

„Уведомявам всеки губернатор, с когото говорих, ако има нещо, от което щатите се нуждаят в момента, готов съм да мобилизирам тази подкрепа“, каза Байдън.

Президентът похвали ДеСантис, който прави своя собствена президентска кандидатура, за да предизвика Байдън, отбелязвайки, че не е открил никаква политика във взаимодействието си с републиканеца от Флорида въпреки „естеството на политиката днес“.

„Мисля, че той се доверява на моята преценка и на желанието ми да помогна и аз му вярвам, че може да предположи, че не става дума за политика, а за грижа за хората в държавата“, каза той.

Идалия е първият голям ураган за атлантическия сезон през 2023 г., но пристигането му дойде, когато федералният апарат за спешни случаи вече се бори с последиците от опустошителен горски пожар в Мауи, както и с наводнения по Западното крайбрежие.

Като част от съобщението в сряда, администрацията на Байдън обяви, че Министерството на енергетиката ще предостави 95 милиона долара от двупартийния закон за инфраструктурата за укрепване на електрическата мрежа на Хаваите след пожарите, които убиха повече от 100 души на Мауи.

Байдън посети острова в началото на миналата седмица, като обеща постоянна федерална подкрепа за острова и неговите жители. Той каза в сряда, че остава „лазерно фокусиран“ върху възстановяването там.

Отговорът му на горските пожари беше подложен на остри критики от републиканците. Въпреки че Байдън говори за пожара непосредствено след него, той продължи да се разтяга след това, без да прави публични забележки, предизвиквайки реакция на Републиканската партия. Тази седмица ръководената от републиканците комисия за надзор на Камарата на представителите започна разследване на реакцията на федералното правителство на пожара в Хавай.

В речта си в сряда Байдън изложи стъпките, които е предприел преди стъпването на Идалия на сушата, за да гарантира, че Флорида и други щати разполагат с ресурсите, от които се нуждаят. Байдън подписа извънредна декларация в понеделник за отключване на федерални ресурси и каза във вторник, че е в „постоянен контакт“ с властите от Флорида.

FEMA предварително разполага персонал и ресурси за реагиране на непосредствените въздействия на Идалия, включително екипи за търсене и спасяване в градовете, екипи за помощ на оцелели при бедствия и помощни екипи за управление на инциденти; и складове, пълни с храна, вода, одеяла и медицински консумативи.

Агенцията каза в сряда, че повече от 1500 федерални служители са на място, включително 540 персонал от градски екип за търсене и спасяване. Бреговата охрана на САЩ подкрепя търсенето и спасяването, а във Флорида има три екипа за помощ на оцелели при бедствия. Наличните критични консумативи включват 1,3 милиона хранения и 1,6 милиона литра вода, а Службата по храните и храненето на Министерството на земеделието на САЩ одобри ранното издаване на обезщетения за септември SNAP за домакинства, получаващи обезщетения. Инженерният корпус на армията на САЩ също е предварително подготвен за усилия за възстановяване на захранването.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР