Байдън и Моди ще обявят железопътен и корабен проект за свързване на Индия с Близкия изток и Европа

...
НОВО ДЕЛХИ (АП) — Президентът Джо Байдън и неговите съюзници
Коментари Харесай

НОВО ДЕЛХИ (АП) — Президентът Джо Байдън и неговите съюзници планират да пуснат планове в събота за корабен коридор, който да свързва Индия с Близкия изток и в крайна сметка с Европа — възможна промяна на правилата за световната търговия, която ще бъде обявена на срещата на върха на Г-20.

Предложеният меморандум за разбирателство за корабен и железопътен транспортен коридор ще включва Съединените щати, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Европейският съюз и други страни от Г-20, каза Джон Файнър, заместник съветник по националната сигурност на президента.

Байдън и индийският премиер Нарендра Моди планират да обявят проекта като част от Партньорството за глобални инфраструктурни инвестиции. Железопътният и морският коридор биха позволили по-голяма търговия между страните, включително енергийни продукти. Това може да бъде и едно от по-амбициозните противодействия на собствената инициатива на Китай „Един пояс, един път“, която се стреми да свърже по-голяма част от света с икономиката на тази страна.

Финер изложи три големи причини за проекта в разговор с репортери. Той каза първо, че коридорът ще увеличи просперитета сред участващите страни чрез увеличаване на потока от енергия и цифрови комуникации. Второ, проектът ще помогне за справяне с липсата на инфраструктура, необходима за растеж в страните с по-ниски и средни доходи. И трето, Файнър каза, че може да помогне за „намаляване на температурата“ на „турболентността и несигурността“, идващи от Близкия изток.

„Виждаме това като силно привлекателно за участващите страни, а също така в световен мащаб, защото е прозрачен, защото е висок стандарт, защото не е принудителен“, каза Файнър.

Файнър също изложи дневния ред на Байдън на Г-20. Първата част от срещата се върти около темата „Една Земя“. Президентът на САЩ планира да използва темата, за да настоява за повече инвестиции за справяне с изменението на климата, като например собствените си вътрешни стимули за насърчаване на използването на възобновяема енергия. Байдън също така иска да изтъкне, че войната на Русия в Украйна вреди на много други нации, които трябваше да се справят с по-високи разходи за храна и енергия, както и с по-високи разходи за лихви по дълга си.

Вторият раздел на срещата на върха е за „Едно семейство“. Байдън планира да използва тази част, за да обсъди искането си до Конгреса за допълнително финансиране за Световната банка, което може да генерира повече от 25 милиарда долара нови заеми за икономическо развитие.

Белият дом в по-широк план се опитва да укрепи Г-20 като международен форум, докато китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин избраха да не присъстват. Все пак Китай и Русия са представени на срещата на върха и това може да затрудни Г-20 да изготви съвместно изявление относно войната в Украйна, каза Файнър.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР