Бавно, но с постоянство, политическият дебат се измества в социалните

...
Бавно, но с постоянство, политическият дебат се измества в социалните
Коментари Харесай

Време е да се върне чистата журналистика

Бавно, само че с неизменност, политическият спор се измества в обществените мрежи, и то във Facebook.
Важно е да се означи, че у нас Туитър не е на респект, а по света това е желаната от политиците обществена мрежа. Вероятната причина за това е ограничаването за текстово наличие. Краткостта на туитовете изисква повече духовитост, богат речник и просветеност. Бойко Борисов демонстративно отхвърля нуждата един политик да има тези качества. От последните евроизбори насам той последователно, само че трайно измести обществените си изяви напълно във Facebook. Повлече крайник и неговият максимален съперник Слави Трифонов, който също се изнесе там. Слава Богу президентът Румен Радев към момента избира " стандартните медии ".
Първоначално Борисов избра обществените мрежи, с цел да се хвали с издигнатите пътища, автомагистрали, детски площадки, зали и така нататък Сетне ги употребява с цел да покаже по какъв начин овладява пандемията и по какъв начин българското произвеждане се трансформира, с цел да задоволи потребностите на страната от маски и защитни материали. Миналото лято избяга отново там, с цел да се скрие от митингите и неуместни въпроси на някои медии. Сега Борисов е дезертьор от медии, а Трифонов е протестър против медийно сервилничество. И двамата са прави, обаче до време, а отношението им с една дума е лицемерно, тъй като те дължат на същите тези медии своя триумф. Те са 100%-ов медиен артикул, който е обгрижван и поен от знайни и незнайни публицисти.
Тези дни попаднах на някаква фейсбук страница бореща се " ". Там е оповестен клип, който има претенциите евентуално за политическа ирония.

Авторите му настояват, че е по автентичен случай. Главният воин в него е първообраз на журналиста Мартин Карбовски, заради приликите в името и визията с акцента шапка и тиранти. Най-общо казано се изяснява пътя на поръчковите изявления.
Сетих се, че Карбовски беше, по този начин да се каже, чирак на нашия Лари Кинг във възродената през 2002 година " Всяка неделя ". По-паметливите помним по какъв начин един път Кеворк Кеворкян го назова посткомунистически запъртък, бъркаше името му, евентуално преднамерено и един път го изгони от студиото. Дори се появиха тогава заглавия в медиите, че тандемът Кеворкян-Карбовски измества по рейтинг Слави-Годжи.
Замислих се, че първоначално Сашо Диков и Кеворк Кеворкян бях измежду видните поддръжници на Бойко Борисов. Неговото простовато държание тогава беше приветствано и целесъобразно точно от Кеворкян, който към този момент не пести рецензии към Борисов, само че уви публикациите му са толкоз възвишени, че от време на време човек напряко е отвеян от създателя в незнайни направления. Диков пък е с недвусмислена, остра анти-Борисов позиция. Вложи сърце и душа в осъществяването на отредената му роля на като ги достави в Министерски съвет. В същото време от пишман дизайнерката Миглена Каканашева - Мегз в полов тормоз. БТВ го смъкна от ефир като не излиза наяве дали изказванията на Мегз е повода или мотивът. Целият случай сложи значими въпроси, само че поради други кавги с Мегз свързани главно с неплатено Данък добавена стойност, отмина. Да, ние в Европа не сме пуританска Америка. Това обаче не анулира въпроса дали са правилни нейните изказвания. Изказът и хигиената в държанието в медиите е неприемливо да се етикират като цензура. Световни образци доста.
Сега във Facebook пространството се пробват да живуркат и Кеворк, и Карбовски. Само Диков като последния мохикан е захапал ТВ ефира и не го пуска. Но Карбовски като по-млад, по средата сред поколението на динозаврите и това на Youtube звездите като Станислав Цанов, се пробва да навлезе в новата онлайн действителност и да яхне вълната. По стъпките на Цанов и той направи изявление с Васил Божков, само че някак си не отговори на упованията нито с въпросите си, нито с гледаемост. Във Facebook е прекомерно деен с по няколко поста дневно, в които не споделя свои мисли, а разгласява изявления на опозиционно говорещи политици – главно на Слави Трифонов и президента Румен Радев. И по този начин събира доста лайкове и мнения. Поддържа име и имидж. Все отново е с опит, учил се от най-хубавите, внимателно, към този момент, не се обвързва с безапелационна позиция. Нещата се повтарят и нищо ново под слънцето. Около новите политици предстоящо ще се намерят и публицисти, които да ги бранят и оправдават техните действия.
Дошло време за разбъркване на пластовете в родната ни политика. В дълготраен проект това е здравословно, тъй като е опция да се възвърне салдото, който в този момент е нарушен поради превъзходството на една политическа мощ. Успоредно върви от много време борба за журналистическите правила и нрави в родните медийни среди. Официозите на властта против бунтарите и питащите. Тази борба е по-значима за обществото ни от политическата. Медиите са тези, които имат силата да образуват или манипулират мнението ни по всички въпроси. От политически възгледи, желания и харесвани политици, през поддръжката за политики във всички сфери – външни и вътрешни работи, екология, обучение просвета и така нататък Колкото е значима тематиката със сервилната публицистика и отреденото ни 112 място по независимост на медиите, толкоз е значим въпросът с поръчковата публицистика и използването на медиите с цел да бъде " ударен " някого. Имаме голяма потребност още веднъж от престижи в медиите, които да не са подготвени в името на парите и властта да заложат насъбрания капитал от публично доверие. Време е политиците ни, остарели и нови, да излязат от Facebook и още веднъж да застанат пред микрофоните, да дават отговор на всички въпроси на репортерите, тъй като единствено по този начин и едните, и другите ще бъдат разобличени.
Автор: Добринка Златкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР