Батальонната бойна група на НАТО, която ще се изгради на

...
Батальонната бойна група на НАТО, която ще се изгради на
Коментари Харесай

Батальонната бойна група минава под ръководството на главнокомандващия силите на НАТО

Батальонната бойна група на НАТО, която ще се построи на българска територия, ще бъде под управлението на главнокомандващия силите на НАТО, заяви военният министър Драгомир Заков.

“Сформирането ѝ е на много напреднал стадий и е реализирана така наречен първична оперативна дарба. Проектът се развива “, сподели той пред Българска национална телевизия.

В това се е уверил и командирът на Сухопътното командване на НАТО ген.-лейт. Роджър Клутиер, който бе в България предходната седмица.

“Миналата седмица бе взето решение групата да бъде трансферирана под командването на главнокомандващия силите на НАТО. Тя е изцяло интегрирана в структурите на НАТО “, изясни той.

България настояваше до момента тя да е рамкова страна на бойната група и съгласно обясненията на държавното управление командването ще е българско.

Идеята е групата да бъде подкрепена от съюзнически сили, които да компенсират дефицитите на армията ни.

“Русия изрично подцени Украйна. Президентът Путин изненада самичък себе си “, разяснява военният министър Драгомир Заков.

" Преди началото на войната имаше агитация по какъв начин Украйна е доста слаба, по какъв начин имало натовски уреди на територията ѝ, а такива и досега не са открити. Руското управление се самозаблуди в подтекста на тази агитация - че Украйна ще падне бързо, че президента Зеленски ще избяга, че съветските войски ще бъдат посрещнати надали не със флагове, просто нищо от това не се случи ", добави министърът на защитата пред Българска национална телевизия.

По думите му първичният план на Путин за бърза победа не се е случил поради доброволческите отряди, а и поради силата на украинската войска, която е по-подготвена от 2014 година, когато бе анексиран нелегално Крим.

Според него Путин не е очаквал и толкоз мощни наказания.

“Западът в никакъв случай не е бил толкоз единен по подобен въпрос “, уточни военният министър, който до неотдавна бе български дипломат в НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР