Баскетболният национал изигра поредния силен мач за клубния си тим

...
Баскетболният национал изигра поредния силен мач за клубния си тим
Коментари Харесай

Александър Везенков: Българският баскетбол трябва да се върне там, където беше, моята мечта е повече деца да бъдат в залите

Баскетболният национал изигра следващия мощен мач за клубния си отбор Олимпиакос при успеха против гостуващия Виртус Болоня (Италия) със 117:71 (31:15, 30:20, 23:20, 33:16) в среща от 12-ия кръг на Евролигата по баскетбол за мъже.

Българинът стартира като титуляр против Виртус Болоня и осъществя 19 точки.

След мача Везенков даде изявление за Българска телеграфна агенция, в което приказва за Олимпиакос, за българския баскетбол, за премиите, който ще получи в България тази година и кой чака да завоюва Световното състезание по футбол. 
 Везенков над всички за Олимпиакос при погром над Виртус Везенков над всички за Олимпиакос при погром над Виртус
" Влезнахме доста стимулирано в мача. Знаехме, че Виртус е един доста мощен тим, който победи в Мадрид, направи още две-три значими победи, само че ние започнахме стимулирано. Мисля, че в нахлуване и в отбрана играхме ужасно, само че би трябвало да забравим този мач, тъй като в неделя имаме дуел от локалното състезание, а във вторник имаме доста тежък мач. Чувстваме се добре, имаме 12 играча, показахме го и през днешния ден, които са на доста високо равнище. Всеки мач е друг и би трябвало да се подготвим, тъй като в неделя против ПАОК и във вторник против Фенербахче ще бъдат доста тежки срещи. В този мач вкарахме доста тройки. Мисля, че поставихме връх по вкарани точки в историята на Олимпиакос, тъй че сме доста удовлетворени. И в отбрана играхме ужасно, само че както споделих, радваме се през днешния ден и го забравяме на следващия ден ", разяснява Везенков.

Преди началото на дуела нощес Везенков получи премията си за най-полезен състезател на месец ноември в най-престижната баскетболна конкуренция.

" Радвам се от една страна, тъй като се трудя, само че най-важно е тимът да печели. Когато тимът печели всички сме положителни и всички оказваме помощ, тъй че най-важно е тимът да се задържи в първите позиции на таблото. Има доста положителни тимове тази година, всеки може да победи всеки, по тази причина би трябвало във всеки мач да се представяме на доста високо равнище. Всеки тим се усъвършенства всяка седмица, има спадове има и хубави моменти, би трябвало да взимаме победи, гледаме мач за мач друго. В момента се усещаме добре, само че би трябвало да победим и във вторник, по-късно отпътуваме за посещение на АСВЕЛ и там би трябвало да победим...идват мачове, които би трябвало да ги вземем, с цел да се усещаме след това по-комфортно ", добави той.

Българинът съобщи, че вниманието към него го подтиква, само че неговата фантазия е повече деца в България да упражняват баскетбол.

" Радвам се от вниманието към мен, мога да кажа, че всичко това ме подтиква. Радвам се, тъй като и хората в България ще стартират да знаят кой съм, тъй като хората поради равнището на българския баскетбол, поради това, че националният тим не беше на огромен конгрес толкоз доста време няма огромен интерес. Баскетболът не е е толкоз известен, само че се надявам и това е моята фантазия, моята цел да стимулирам дребни деца да стартират да упражняват баскетбол. Знаем, че това е доста сложен спорт, само че това да има повече деца на мъжки баскетбол, да се радват и да желаят да упражняват, това е най-важното за мен ", разяснява още Везенков.

Тази седмица стана ясно, че той ще получи премията " Спортен Икар " и е любимец и за Спортист номер 1 на България за 2022 година.

" Всяка премия е доста значима - дали е тук, дали е в България, дали е в Европа. Изключително очаквам да видя какво ще се случи, само че самостоятелните награди са хубави за тласък, за самочувствие, само че най-съществен е тимът, играем екипен спорт. Когато спечелихме три трофеи и отидохме на финалната четворка, поради това всеки мисли, че може да взема аз " Спортист на годината ". Ако тимът не беше толкоз доста сполучлив, нямаше и да го разясняваме, само че каквото и да стане аз се веселя. Имаме два доста значими мача през февруари с националния тим, уповавам се всичко да е наред и да съм на линия най-малко за втория мач. Има доста време, да сме здрави и се надявам откровено лека бавно и нашето състезание да се усъвършенства, тъй като, за жалост, го споделям намерено, това, което виждам по малкия екран не ми дава доста вяра най-малко за младото потомство. Виждаме, че играчи по 37, 38, 39 години, не го споделям... те са дори мои доста близки другари, само че те преобладават Лигата, което е малко стряскащо защо следва отсега нататък ", съобщи Везенков.

" Не подлагам на критика, само че просто го споделям с една тъга, тъй като виждам български баскетбол съвсем всяка седмица, с помощта на това, че излъчват мачове... би трябвало всички да седнат на една маса и да разясняват, тъй като както споделих, мои близки другари, които към този момент дали им е финален сезон, дали има още един, те преобладават Лигата, което за младите това би трябвало да е тласък, би трябвало да стартират да работят още повече. Баскетболът ми е обичан спорт, виждаме с националния тим играем сега едни квалификации, които съвсем никой не гледа в Европа, тъй че би трябвало да се върнем там, където бяхме преди години. Но това ще стане с доста труд, всички дружно да се обединят и да видят каква е повода за всичко това ", добави той.

Според Везенков в националния тим би трябвало да има чужденец на главен пост.

" Да, имаме потребност. Дали той ще се споделя Дий Бост или ще бъде някой различен, би трябвало да има някой за другите два мача. За да имаме късмет, би трябвало да бием първо Румъния и след това Португалия, само че, за жалост, не сме толкоз способни да си позволим да играем без чужденец на основна позиция каквато е тази на гарда. Но както споделих, не подлагам на критика българския баскетбол, не подлагам на критика хората, които са там, имам доста другари и единствено се надявам всичко това да става по-добре, само че просто равнището сега е стряскащо от това, което се вижда ", сподели баскетболистът на Олимпиакос.

Везенков следи и Световното състезание по футбол, а негов любимец е Аржентина с Лионел Меси.

" Следя шампионата. Всеки мислеше, че Бразилия ще бъде най-малко на полуфинал, само че не съумяха. На тези шампионати, когато си с националния тим не значимо е кой е по-добър футболист или кой има повече умения, а кой играе по-сърцато и е в по-добра форма в този един месец. Така че мисля, че Аржентина ще се класира напред и ще бъде на край, въпреки че Хърватия играе доста мощно. Но ще забележим... Франция са доста положителни, също и Англия. Ще бъде забавно. И аз желая Аржентина, в случай че може да завоюва поради Меси, тъй като единствено това му липсва, само че от време на време приказките не приключват всички с прекрасен край ", разяснява българинът.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР