Баща ми винаги е казвал, че за него най-важното в

...
Баща ми винаги е казвал, че за него най-важното в
Коментари Харесай

Росен Карамфилов: В изкуството на Кольо Карамфилов няма лъжа, то е такова, каквото той го живееше

Баща ми постоянно е казвал, че за него най-важното в изкуството е да изненадва – първо себе си и след това всички останали. Това съобщи в изявление за БГНЕС писателят Росен Карамфилов, наследник на огромния български художник Кольо Карамфилов.


Любителите на изкуството към момента имат опцията да се потопят в магията, която струи от картините на Кольо Карамфилов, като прегледат експозицията в Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство, в която са включени непоказвани и малко известни негови произведения.

Идеята за изложбата „ Отвъд индивида “ датира от преди повече от година. „ Искахме да покажем по-непознати произведения до този миг на публиката и това беше една доста сложна задача за осъществяване 10 години след гибелта на Кольо Карамфилов “, описа синът на създателя – Росен Карамфилов, който с изключение на да написа, има рок група и рисува.

Експозицията включва към 20 картини, селектирани от куратора Надежда Джакова, а Росен и галеристката Радост Колева събират картините. „ Изключителна признателност към всички хора, с които осъществихме тази концепция, с изключение на уредниците, с изключение на Софийски боеприпас – Музей, най-много желая да благодаря на всички колекционери, които безусловно си смъкнаха картините от стените, с цел да бъдат те тук. Това значи ужасно доста за мене персонално, само че и освен. Това е почитание към културното завещание на България, тъй че просто желая да благодаря в действителност “, сподели писателят и показа, че е благополучен, тъй като феновете на това високо изкуство съумяха да бъдат сюрпризирани.


Изложбата с картини на Кольо Карамфилов е обединена към тематиката за индивида. „ Защото индивидът е, бих споделил, едно централно ядро изобщо идейно за творчеството на Кольо Карамфилов. Навсякъде можем да забележим индивида. Дали ще е в човешкия крайник, дали ще е в сълзата, дали ще е в окото, в женската мигла, на всички места го има индивида и в общи линии този център ни оказа помощ да се оттласнем от него и да намерим една тематична основа, която доста добре мисля, че ни свърши работа “, акцентира писателят.

За татко си той споделя: „ Беше необхватен. Наистина той можеше да направи едно нещо по 10 метода и постоянно да бъде по някакъв метод това, както той обичаше да споделя, не хлапе, а лапи, което до момента в който си играе и се забавлява, в действителност прави доста съществени неща. И това е концепцията и на тази галерия. “

Кольо Карамфилов постоянно е казвал, че децата са бъдещето. Затова и синът му провежда през днешния ден просветително ателие за деца от 7 до 14 години, с цел да се допрян до актуалното изкуство, да схванат повече за художника Кольо Карамфилов, което приключва с креативна част.


Росен Карамфилов е безапелационен, че децата би трябвало да виждат тези красиви неща, те би трябвало да имат построено вътрешно образование за хармония. „ Това е мотор с вътрешно горене, просто това е електроцентрала за смисъл и хрумвания и може да даде една друга вероятност, може пък да почувстват. Аз имам вяра, че ще почувстват “, сподели той и означи, че за това изкуство първо трябват сетива, след това всичко друго.

На въпроса какво въодушевяваше татко му да твори, Росен отговори: „ Не е едно това нещо сигурно. Но мога да кажа по себе си, тъй като и в мене нещата горят по същия метод – в общи линии това, което не те оставя апатичен, това, което е част от живота ти по някакъв метод и ти е мъчно да го вдишаш за себе си, от време на време го издишваш през изкуството. Превръщаш го в нещо красиво, в нещо необозримо, както сме казвали нееднократно. “

Самият му житейски път и това какъв беше той като човек, акцентира Росен Карамфилов, прелестно обуславя всичко това, което можем да забележим в картините му, а доста значимо в неговото изкуство е това, че няма неистина. „ Няма неистина в това изкуство, то е такова, каквото той го живееше и каквото ще остане в безкрайността “, сподели още писателят.


В изложбата „ Отвъд индивида “ са включени най-вече картини, рисувани от Кольо Карамфилов след 2000 година. Има и няколко графики, които са от 90-те години на ХХ век. Експозицията включва и три картини от последната му галерия, които са рисувани с огън. „ Много забавен опит, който мисля, че в България не беше юридически до този миг “, изясни Росен Карамфилов.

Той е безапелационен, че творчеството на Кольо Карамфилов с изключение на да го датираме с някаква начална дата, би трябвало да знаем, че крайната дата не е 2014 година, завършвайки с неговия житейски път, а по-скоро с точно онази обърната осмица – знакът за безконечност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР