Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" провери сигнал за измряла риба в

...
Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" провери сигнал за измряла риба в
Коментари Харесай

Провериха сигнал за измряла риба в района на яз. "Цанков камък"

Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион " ревизира сигнал за измряла риба в региона на бент. "Цанков камък ", оповестиха от БДИБР. Документната инспекция е открила, че НЕК не е спазила режимния график за април за потребление на водите на комплексните и значими язовири, одобрен от министъра на околната среда и водите.

Компанията е надвишила позволените водни количества за произвеждане на електрическа енергия с 1 122 720 м3 за Водноелектрическа централа "Цанков камък ". При инспекцията е установено, че равнището на язовира е намалено с 6.5 метра за интервала от 1 април до 11 май, която се сочи като евентуално причина за измиране на рибите. За неспазване на режимния график на бент. "Цанков камък " ще започва административно-наказателно произвеждане, прецизират от БДИБР.

Проверката, която е след сигнал от ръководителя на Ловно-рибарско дружество- Девин, е осъществена от специалисти на БДИБР взаимно с представители на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Предприятие "Язовири и каскади ", Предприятие "Водноелектрически централи " към "НЕК " ЕАД и Регионалната лаборатория - Смолян към Изпълнителна агенция по околна среда. Около 40 мъртви риби от типа сребърна каракуда са открити от инспектиращите в неравномерен изсъхнал сектор около десния бряг в опашката на бент. "Цанков камък ". Видимо замърсяване или замътване в опашката на язовира не е открито.

При инспекцията са взети проби от язовирните води от мястото, където е открита измрялата риба. Те са оценени на място по индикаторите рН, температура, електропроводимост, разперен и кондензиран О2, като полевите резултати са в норма, допълват от дирекцията. Допълнително водните проби ще се изследват по азотни и фосфорни индикатори (амониев, нитритен, нитратен и общ азот, фосфати и общ фосфор като фосфор), БПК (биохимично нужен кислород) и ХПК (химично нужен кислород).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР