Басейнова дирекция Дунавски район“ обсъди със заинтересовани странипроекта на План

...
Басейнова дирекция Дунавски район“ обсъди със заинтересовани странипроекта на План
Коментари Харесай

В Плевен представиха проект на актуализиран план за управление на риска от наводнения в Дунавски район за периода 2022-2027 г.

Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ разиска със заинтригувани странипроекта на План за ръководство на риска от наводнения в Дунавски регион за басейново ръководство за интервала 2022-2027 г.(ПУРН). Това е първото осведомително събитие, извършено от Басейнова дирекция в Плевен, след публикуването на плановия документ на 15 декември 2022 година

Предстоят 5 онлайн дискусионни срещи за разискване на ограниченията в избраните 35 региона със забележителен евентуален риск от наводнения.

Актуализацията на ПУРН за Дунавски регион се прави по Проект №BG16M1OP002-4.005-0001-C01: „ ПУРН – втори цикъл 2022-2027 година “ и се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, в границите на процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по предпочитана ос 4 „ Управление на риска от наводнения и свлачища “.

Размерът на финансовата помощ за актуализацията на ПУРН за четирите региона за басейново ръководство е 13 190 867,55 лв., от които 85% от Кохезионния фонд на Европейски Съюз и 15% национално съфинансиране.

Бенефициент по плана е дирекция „ Управление на водите “ в Министерство на околната среда и водите в партньорство с четирите басейнови дирекции за ръководство на водите.

Основната и основна част от дейностите по актуализацията на ПУРН за Дунавски регион се извършва от Международна банка за възобновяване и развиване в границите на Споразумение за даване на помощни услуги в поддръжка на създаването на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и ПУРН за България.

Освен преразглеждане и актуализиране на предварителната оценка на риска от наводнения, преразглеждане и актуализиране на картите на опасността и на риска от наводнения, актуализирането на ПУРН включва и възстановяване на методическата основа, употребена през първия цикъл на обмисляне, както и отчитането на изменението на климата за заплахата от наводнения.

Преглед, заимстване и използване на положителни европейски практики и интернационален опит са в основата на актуализацията на плановия документ.

На срещата в Плевен беше показан и методът за оценка и приоритизиране на ограниченията в ПУРН, типовете ограничения, както и методът за осъществяване и мониторинг на плановите документи
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР