Басенджи е екзотична порода кучета, с произход от Конго, заради

...
Басенджи е екзотична порода кучета, с произход от Конго, заради
Коментари Харесай

Характер и поведение на басенджи

Басенджи е екзотична порода кучета, с генезис от Конго, поради което при внасянето им в Европа първичната концепция е била да бъдат наречени конго териери, само че по-късно е оставено африканското им наименование - басенджи със значение на див, първичен.

Това е чудесна и неповторима кучешка порода от централните африкански региони. Става въпрос за рядко по своята класа животно с доста специфични характерности. Това малко, само че гордо куче има доста позитивни качества и е страховит ловджия и през днешния ден в своите естествени местообитания. Характерът на басенджи е обаятелен.

Първият взор върху позата му приказва, че това е доста самонадеяно животно. Харизмата, която излъчва, му печели почитание измежду събратята му. Отличителната специфичност на всяка куче е, че лае, а на басенджи е тъкмо противоположното, то не лае. Издава едносрични тонове, които наподобяват на тиролски звуци.

Дребното по мярка басенджи има изострен разум и се смята за доста интелигентно и без значение животно. Това подсказва, че то се учи доста добре и бързо. Като прибавим желанието му да донесе наслада на стопанина си, излиза наяве, че образованието му е елементарно.

Като множеството компактни кучета, представителите на тази порода са доста неспокойни, енергични, постоянно в придвижване. Те са мощни персона и се стремят да следват своя усет. Това не е дебелоглав, а просто самостоятелност на характера им.

 Басенджи

Поради това, че породата е ловна и през днешния ден, по държание басенджи е доста внимателно куче. То непрестанно следи околната среда и не е изключително доверчиво към непознати, само че не може да се употребява за надзирател, тъй като няма да предизвести с лай за нежелано наличие.

Все отново в негово лице всеки собственик има предан и завързан домакински любим, разговорлив, жив и атлетичен. Щом един път сътвори връзка със своя собственик, тя става от първостепенна по значимост за кучето. В негово лице постоянно може да се разчита на приветлив и грижлив съмишленик.

С децата и други домашни любимци басенджи се схваща добре, изключително в случай че е израснал с тях, по тази причина породата се счита за доста подобаваща за фамилно куче, както и за придружител за самотни хора. Кучетата от тази порода не демонстрират в никакъв случай експанзия, тъй че не основават проблеми на стопаните с външни гости. Темпераментът на басенджи е в действителност неповторим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР