Бързо растящият ядрен арсенал на Китай е опасение за глобалната

...
Бързо растящият ядрен арсенал на Китай е опасение за глобалната
Коментари Харесай

Г-7: Растящият ядрен арсенал на Китай е проблем за глобалната стабилност

Бързо растящият нуклеарен боеприпас на Китай е " безпокойство за световната и районната непоклатимост ", обявиха водачите на Групата на седемте през днешния ден след диалози за нуклеарното разоръжаване в японския град Хирошима.


По оценки на мозъчния концерн SIPRI Китай разполага с към 350 нуклеарни бойни глави - дребна сума в съпоставяне със Съединени американски щати и Русия. Но той бързо нараства и съгласно оценка на Пентагона, оповестена през ноември, страната може да разполага с 1500 бойни глави до 2035 година

Загрижеността за натрупването нараства на Запад, а водачите на Г-7 предизвестиха, че разширението " без бистрота, нито без логичен разговор, поражда угриженост за световната и районната непоклатимост ", цитира Агенция Франс Прес.

От първия си нуклеарен опит през 1964 година Китай се задоволява да поддържа относително непретенциозен боеприпас и твърди, че в никакъв случай няма да бъде първият, който ще употребява нуклеарно оръжие в спор. Но през последните години, под управлението на президента Си Дзинпин, Китай стартира огромна военна рационализация, която включва рационализиране на нуклеарните му оръжия, с цел да може освен да възпира враговете, само че и да може да контраатакува, в случай че възпирането се провали.

През април външните министри на богатите демокрации от Г-7 също предизвестиха за разширението на нуклеарния потенциал на Китай, като приканиха за " полемики за понижаване на стратегическия риск " с Вашингтон и за по-голяма бистрота от страна на Пекин.

Лидерите на Г-7, които по-рано през днешния ден поставиха венци пред мемориала в памет на към 140 000 души, починали при нуклеарната бомбардировка на Хирошима, се прицелиха и в Русия. Те осъдиха нейната " безотговорна нуклеарна изразителност " и нарекоха проекта за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус " рисков и недопустим ". Те също по този начин жигосаха разпространяването на нуклеарни оръжия, като предизвестиха Северна Корея да не подхваща " провокативни дейности " и приканиха Иран да " приключи нуклеарната ескалация ".

Това е първият път на среща на върха на Г-7, когато се изготвя изказване на водачите, отдадено на нуклеарното разоръжаване, което е отражение на напъните на японския министър-председател Фумио Кишида, родом от Хирошима. Той се опита да изведе въпроса на дневен ред по време на тридневните договаряния, а по-рано разведе водачите из Музея на мира в Хирошима, където те се срещнаха с доказателства за страданията, породени от американската нуклеарна офанзива на 6 август 1945 година

Лидерите потвърдиха уговорката си за реализиране на свят без нуклеарни оръжия " с ненамалена сигурност за всички " - спогодба, която демонстрира компликацията за реализиране на прогрес в региона на нуклеарното разоръжаване в сегашния климат на световна сигурност.

" Постигането на света, който се надяваме да забележим, изисква световни старания, които да ни отведат от суровата действителност към идеала, без значение какъв брой стеснен може да е пътят ", обявиха водачите, без да оферират свои съответни задължения.

Трима от членовете на Г-7 - Съединени американски щати, Англия и Франция - имат нуклеарни оръжия, а останалите са предпазени от американския " нуклеарен чадър ".

Базираната в Женева Международна акция за унищожаване на нуклеарните оръжия съобщи, че срещата на върха на Г-7 не е показала " надеждна различна визия " за напредъка към разоръжаване. Тя съобщи, че проектите, направени от водачите, " не отразяват спешността на момента ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР