Бързите темпове на нарастване на инфлацията в еврозоната ще окажат

...
Бързите темпове на нарастване на инфлацията в еврозоната ще окажат
Коментари Харесай

ЕЦБ: Страните от еврозоната ще понесат нетни загуби заради високата инфлация

Бързите темпове на повишаване на инфлацията в еврозоната ще окажат отрицателно влияние върху обществените финанси с течение на времето, демонстрира проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестено през днешния ден. То опровергава някои отзиви, че държавните управления на страните от еврозоната може да имат изгода от инфлационния напън, защото задълженията им се обезценяват, а данъчните им доходи се покачват в номинално изражение. 

При по-нормален растеж на инфлацията и в случай че не се постановяваше промяна на държавните разноски, то равнищата на задлъжнялост на страните от валутния съюз в действителност биха намалели. Но шокът в областта на енергетиката и следващо закъснение на икономическия напредък, както и въвеждането на строги правила за разходване на обществените средства оказват отрицателно влияние върху фискалната политика на държавните управления на обособените страни, отбелязва ЕЦБ.

" През идващите години обаче ще се усилят бюджетните разноски, което значително ще заличи изгодите за приходната част на бюджета (от по-високата инфлация - бел. ред.), което ще докара до намаляване на евентуалното равнище на брутния вътрешен артикул (БВП) с близо 0,5 на 100 през 2024 година ", се споделя в известието на ЕЦБ, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР