Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите

...
Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите
Коментари Харесай

Експерт посочи какъв е начинът за бърз развод

Бързите разводи по френски пример ще станат вероятни, в случай че депутатите реализиран консенсус за ремонти в Семейния кодекс и Граждански процесуален кодекс, с която разтрогването на брака по взаимно единодушие да се случва и при нотариус.

„ Започнахме съвещания и се надявам да стигнем до извода, че сходна промяна ще бъде от изгода за хората и ще облекчи работата на съдилищата “, съобщи юристът Филип Попов (БСП), който е член на правната комисия в Народното събрание, представен от "Dariknews.com ".

Разводите пред нотариус към този момент са процедура в редица страни от Европейския съюз, а водеща страна в самодейността е Франция. Там измененията са в действие от 2017 година като част от промяната „ Правосъдие 21 век “.

Френският опит сочи, че разводите по взаимно единодушие пред нотариус могат да се случват в границите на най-много 40 дни. При производството вземат участие и юристи, а в случай че фамилията има малолетни деца, се взема мнение и на обществените служби. Разводът става факт сега, в който документите са написани при нотариус.

В момента у нас даже и със съглашение, съпрузи, които желаят да разтрогнат брака си, би трябвало да се явят в плануваното намерено правосъдно съвещание и да заявят в правосъдна зала, че желаят да се разведат. В противоположен случай, при неявяване на един от съпрузите без уважителна причина, производството се приключва.

Разводът пред нотариус ще става сходно на изповядването на договорка, като с едно вървене в адвокатската фирма ще се парафира съглашението сред съпрузите.

И сега то включва родителските права, местоживеенето на децата, имотните връзки, използването на фамилно жилище и прехрана на брачен партньор при нужда, както и смяната във фамилното име.

В Латвия, по сходство на Франция, бракът може да бъде преустановен пред нотариус с общо искане, подписано от двамата съпрузи. Законовата уредба е разписала ясно и отговорността на родителите към ненавършилите пълноправие деца.

Съпрузите ползват документално съглашение за издръжката на децата, режимът на свиждания и в детайли разказани родителските права.

Адвокати в потрес от нараствания брой на молбите за бракоразвод

Подобно бързо произвеждане е признато и в Испания, където молба от единия от съпрузите може да е доказана със единодушие на другия. Пред нотариус се показва съглашението за използването на фамилното жилище, подялбата на общото имущество, банкова сметка за възможна прехрана на брачен партньор и така нататък

Любопитната детайлност е, че понятието за разводи по взаимно единодушие е още от времето на Френската гражданска война, само че по време на мандата на президента на Франция Валери Жискар д'Естен (1974-1981) стават факт в законодателството.

Така се вкарва системата за бързото анулиране на брака, дружно с рухването на възрастта на пълноправие от 21 на 18 години, потреблението на контрацептиви и спирането на бремеността. Валери Жискар д'Естен е апетитен за един от идеолозите на основаването на Европейска конституция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР