Бързината е от ключово значение при действията на Европа помощ

...
Бързината е от ключово значение при действията на Европа помощ
Коментари Харесай

Специално за Светът и ние: Марио Нава за подкрепата от ЕК за енергийната независимост на България

Бързината е от основно значение при дейностите на Европа помощ на украинските бежанци, сподели в особено изявление за " Светът и ние " Марио Нава, шеф на дирекция „ Подкрепа на структурните промени " в Европейската комисия. Той организира редица срещи у нас в поддръжка на осъществяването на българския проект за възобновяване и развиване.

В Европа са пристигнали милиони бежанци от войната в Украйна. Каква конструкция за поддръжка е налична за помощ на страните, които ги одобряват?

Марио Нава: На първо място, това е ужасна човешка покруса, защото хората бягат от родината си, от своята страна, от своята земя, от своя дом - покруса, която не може да бъде подценена. Това, което направи Европейският съюз, беше неотложно да признае краткотраен статут на тези хора, тъй че бежанците незабавно да могат да се възползват от някои ограничения за консолидиране на пазара на труда, осигурителната система, образователната система и така нататък Освен това, в специфичната покана, препоръчана от Генералната дирекция, която аз управлявам, ние подкрепяме страните членки в тяхната политика по интеграция на бежанците на всички равнища, дадохме опция действително да бъдат пренасочени обилни средства за справяне с тази покруса.

И какви са най-сериозните провокации в тази връзка?

Марио Нава: Предизвикателство е на първо място големият поток от мигранти, по-късно, несъмнено потребността от спомагателен административен потенциал и опция за тяхното консолидиране. Но както споделих, Европейската комисия реагира съответно със основаването на този краткотраен инструмент, който разрешава да признаем статута им неотложно.

Какъв е графикът? Ще бъде ли помощта налична скоро?

Марио Нава: Трябва да кажа, че доста бежанци се възползват от нея, тя към този момент е налична. И редица страни в Европа са заинтересувани от това. Вие в България несъмнено сте доста покрай спора, само че и по-далечни страни са приели голям брой бежанци - тъй че времето е от значително значение тук.

Как може Европа да постави завършек на енергийната си взаимозависимост от Русия и по какъв начин оказва помощ Вашата дирекция по въпроса?

Марио Нава: Много е подобаващ моментът да приказваме за това, защото в края на предходната седмица, на 18 май, Европейският съюз, по-точно Европейската комисия, показа проект REPowerEU. Той е ориентиран точно към намаляването на зависимостта от съветския газ, откачането от него. Нашата генерална дирекция разгласява специфична покана до всички страни-членки, като предложи поддръжка и България е измежду осемнадесетте страни, дали отговор на тази покана. Вече започнахме действия с България, диалозите не престават. Предстои ни доста значима работа, която би трябвало да осъществим добре и релативно бързо, тъй че механизмите, планувани в REPowerEU, да са налице с доста ясна визия до края на годината.

Каква поддръжка получава България в това отношение? Какво може да се чака?

Марио Нава: България получава експертна помощ. Така че тук нещата не опират до пари, а до експертност. Как да бъдат обезпечени различни източници на газ, да вземем за пример преглежда се капацитетът на втечнения природен газ или на други сфери, само че също по този начин е въпрос и на ползване на сила.

Какво е мястото на огромните енергийни сдружения, като " Булгаргаз ", да вземем за пример, в този развой? Следва ли те да бъдат реформирани и преструктурирани?

Марио Нава: Това сигурно не е въпрос за Комисията. Но това, което Комисията прави е да подкрепя България в границите на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз - по този начин наречената чакалня на еврозоната, и да работи с България по държавната помощ за предприятията. И ние в действителност осъществихме два плана, които съгласно мен бяха много сполучливи. Благодарение на тях настоящето държавно управление предложи и одобри закон.

България към момента разисква графика за присъединение към еврозоната. Какъв е Вашият експертен съвет и вярвате ли, че сме подготвени за това?

Марио Нава: Смятам, че присъединението към еврозоната не е съревнование. Не става дума за това да пристигнеш някъде преди някого другиго. Присъединяването към еврозоната е в действителност основен въпрос за конкурентоспособността на страната. Според мен верният график е тогава, когато страната е подготвена. Ние подкрепяме и други страни в това начинание - като Хърватия, където Народното събрание гласоподава предходната седмица за присъединение от 01.01.2023 година Ще продължим да поддържаме и България, както до момента, загатнах към този момент нейното участие в чакалнята на еврозоната. Но това не е съревнование, присъединението се случва, когато е налице подготвеност.

Как би могла Вашата дирекция да подкрепи България при реализирането на Плана за възобновяване и резистентност?

Марио Нава: Ние поддържаме България в две направления. Едната е по този начин наречената хоризонтална поддръжка. Това е самата методология за използването на Механизма за възобновяване и резистентност в България. Започнахме преди няколко месеца със заместник-министъра на финансите и това е обвързвано, да вземем за пример, с механизма за одитиране, разноските за оценяване, отчитането, всички хоризонтални въпроси. И след това идват по този начин наречените характерни планове за България по Механизма за възобновяване и резистентност, които могат да са планове за подвижност, туризъм и други области.

Бихте ли споделил Вашия опит от срещите Ви в България?

Марио Нава: Стартираме стратегия за 2023 година, представихме я на доста министри, запознахме ги с всички благоприятни условия за поддръжка, с които разполагаме. България е изпитан и приближен сътрудник по нашите планове. Работили сме доста добре в предишното, както и през актуалната година, само че както знаете при тези въпроси планирането и програмирането са от значително значение. Така че посочихме доста ясно, че би трябвало да програмираме и ориентираме поддръжката за областите, свързани с националния проект за възобновяване и резистентност и - като цяло - огромните флагмани.

Автор: Евгения Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР