Баронеса Мария Будберг е един от най-загадъчните разузнавателни агенти на

...
Баронеса Мария Будберг е един от най-загадъчните разузнавателни агенти на
Коментари Харесай

Руската любовница на Хърбърт Уелс, за която се смята, че е агент на две разузнавателни служби

Баронеса Мария Будберг е един от най-загадъчните разследващи сътрудници на XX век.

Но към момента не е ясно дали тя въобще е била обвързвана с тайните служби.

Наричана „желязната жена“ и „червената Мата Хари“, тя е обвинена, че работи по едно и също време за две разследващи служби: руската и английската. Животът на Мария (Мура) Закревска, щерка на недодялан земевладелец, която след женитбата си става баронеса Будберг, е обгърнат в толкоз доста легенди и спекулации, че е мъчно да се открие истината.
Нетрадиционна хубост
 Национален музей на Република Татарстан

Мария Будберг е същинска съдбовна жена: има два брака и безчет дълги и къси връзки, в това число една с известния публицист Хърбърт Уелс.

Въпреки това е мъчно да назовем Мура хубавица. „Със сигурност е неглижирана, челото ѝ е изпъстрено с тревожни бръчки, носът ѝ е строшен. Храни се доста бързо, като гълтам големи части, пие доста водка и има недодялан, ням глас, евентуално тъй като е върл пушач“ – такова на баронесата дава създателят на „Война на световете“ и „Невидимият човек“.  Архивна фотография

„Въпреки това, когато я виждах паралелно с други дами, тя сигурно се оказваше и по-привлекателна, и по-интересна от останалите“, прибавя писателят. Будберг има мощна прелест и половост, които ѝ обезпечават огромна войска от фенове. Един от тях въвлича баронесата в света на шпионските секрети.
В тайните служби?
През август 1918 година Будберг е задържана в Москва дружно със сър Брус Локхарт, тогава неин ухажор, началник на английската специфична задача в руска Русия. Дипломатът е обвинен в присъединяване в скрит план на западни посланици за събаряне на болшевиките. В последна сметка той е освободен и депортиран.  Брус Локхарт (1886-1970)

Брус Локхарт (1886-1970)Hulton-Deutsch Collection/Corbis/Getty Images

На собствен ред Мария Будберг е упрекната в шпионаж в интерес на Англия. Скоро обаче и тя е освободена, евентуално откакто се съгласява да работи за руските секрети служби.

Следващият интервал от живота на баронесата е обвързван с известния руски публицист Максим Горки, на който тя първо е асистентка, а по-късно фактически става негова законна брачна половинка и, съгласно една от версиите, подготвен разузнавач.

Съвместният живот с гения на руската литература не пречи на Будберг да има интимни връзки с Хърбърт Уелс, който един път гостува в дома им. На ревностния Горки: „Дори и за най-влюбената жена двама известни писатели едновременно са прекалено много!“  Горки и Будберг

Горки и БудбергАрхивна фотография

Горки живее с партньорката си в Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно в Италия до 1933 година, когато най-сетне се завръща в родината си. На Мария, която взема решение да остане на Запад, оставя част от богатия му списък, съдържащ кореспонденцията му с хора, недоволни от руския ред.

Съдбата на архива, толкоз скъп за руските секрети служби, остава неразбираема. Според дипломата Владимир Карягин тя го отнася в Талин, където изчезва по време на Втората международна война. Но Нина Берберова, другарка на баронесата,: „Мура трансферира архива в СССР“.  Хърбърт Уелс

Хърбърт УелсSputnik
Двоен сътрудник?
Останала сама, Мария Будберг намира Локхарт във Виена и още веднъж открива близки връзки с него. През 1934 година двамата участват на премиерата на кино лентата „Британският агент“, основан на написания от тях разказ и въодушевен от събитията в Москва през 1918 година. Самият Локхарт отбелязва, че е получил доста скъпа секретна информация за Съветския съюз от своята обичана.

Будберг се среща с Горки единствено още един път – на 18 юни 1936 година Пострадал от тежка болест, той кани дългогодишната си държанка да го посети. Има версия, съгласно която баронесата е получила задачата да токсини писателя, чиито връзки със Сталин по това време са били доста обтегнати.

След малко посещаване на Мура Горки, който към този момент се е съвзел, ненадейно умира. Чашата, която баронесата му е дала, с цел да изпие хапчетата си, изчезва безследно. Няма обаче доказателства за виновността на Будберг.  19 юни 1936 година, гала по прощаването с М. Горки

19 юни 1936 година, гала по прощаването с М. ГоркиФьодор Кислов, Сергей Лоскутов/ТАСС

Последните си години баронесата прекарва в Лондон, където се открива в непосредствена непосредственост до Хърбърт Уелс, който постоянно я е обожавал. Писателят ѝ завещава 100 хиляди $, които ѝ обезпечават удобни старини.  Felix Man/Picture Post /Hulton Archive/Getty Images

В началото на 1950-те години баронесата попада в полезрението на британското контраразузнаване МИ5. Заради бягството на двама английски руски сътрудници в Москва тя е обвинена в съдействие със руските служби за сигурност (един от тях – Гай Бърджис – е чест клиент в дома на Мария), само че казусът се лимитира до разпит.

Дали Мура Будберг е работила за руското разузнаване, за английското разузнаване или и за двете по едно и също време, остава въпрос без отговор и до през днешния ден. Малко преди гибелта ѝ през 1974 година целият персонален списък на баронесата е мистериозно изгорял.  Баронеса Мура Будберг, 1972

Баронеса Мура Будберг, 1972Allan warren (CC BY-SA 3.0)

Напълно допустимо е известната шпионка да не е имала нищо общо с тайните служби. В края на краищата, както  Нина Берберова: „Ако тя се нуждаеше от нещо, това беше нейната легенда, основана от нея, която тя цялостен живот изграждаше“.

създател:

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР