Бари Айхенгрийн е професор по икономика в University of Californica,

...
Бари Айхенгрийн е професор по икономика в University of Californica,
Коментари Харесай

Илюзията на стейбълкойните

Бари Айхенгрийн е професор по стопанска система в University of Californica, Berkeley, и някогашен старши консултант в Международния валутен фонд. Той е създател на доста книги, измежду които и задаващата се In Defense of Public Debt. Материалът е поместен първо в Project Syndicate.

Дебатът по отношение на стейбълкойните извървя дълъг път от анонсирането на основаната от Фейсбук Libra (сега към този момент Diem) преди съвсем две години. Този забутан и тъмен завършек на криптосвета, който не бе добре разбиран преди две години, в този момент е обект на деликатно проучване от страна на централни банкери, регулатори и вложители. Залогът, в това число за стабилността на финансовата система, е висок: пазарната капитализация на четирите най-популярни стейбълкони, вързани за американския $, надвишава $100 милиарда.

Но по-внимателното им проучване не значи наложително по-добро схващане. Да стартираме с вярването, че стейлбълкойните са постоянни, защото са " изцяло обезпечени ". Въпросът е, несъмнено, с какво?

Наивните вложители считат, че обвързваните с $ монери са обезпечени с долари, подадени в американски банки — или най-малко с непосредствен еквивалент. Но това е правилно единствено частично. След като бе разкритикувана за непрозрачността, водещата компания tether Limited неотдавна разкри, че едвам четвърт от запасите ѝ са в кеш, банкови сметки и държавни скъпи бумаги, до момента в който половината са в менителници (необезпечен кратковременен корпоративен дълг), а друга десета в корпоративни облигации. Вторият водещ стейбълкойн по капитализация, USD Coin, споделя, че държи запасите си в застраховани депозити и други " утвърдени вложения ". Каквото и да значи това.

Подобна неизясненост основава опасности за самите стейбълкойни, за техните вложители, и най-важното, за стабилността на финансовите пазари. Липсата на бистрота по отношение на качеството на менителниците, по отношение на какъв е видът на корпоративните облигации и какви са тези " утвърдени вложения ", е източник на чупливост. Този вид осведомителна асиметрия, в която вложителите не знаят какво се случва с парите им, през годините е създавала банкови банкрути и рецесии. В такава обстановка срив на пазара на корпоративни облигации елементарно може да донесе и всеобщи разпродажби на стейбълкойни. Което пък ще значи още, че и издателят на стейлбълкойна няма да може да се разплати с вложителите.

Нещо повече, заплахата страхът да засегне и други стейбълкойни е забележителна. Какъв е шансът всеобщите разпродажби на Tether да оставят незасегнато доверието в USD Coin? Европейската централна банка, която има опит с сходни обстановки, насочи сходно предизвестие.

За да лимитират подобен сюжет в обичайна банкова система, държавните управления застраховат депозитите, а централните банки играят ролята на кредитор. Някои коментатори, като някогашният гуверньор на английската централна банка Марк Карни, предложи централните банки да поддържат по сходен метод и издателите на стейбълкойни.

Властите може и да се съгласят, само че, несъмнено, единствено в случай че тези компании са обект на прецизен контрол, който да ограничи опцията от сходни проблеми. В последна сметка стейбълкойнът няма да е нищо повече от регулярна банка с лимитирани функционалности, оторизирана да влага единствено в държавни облигации, с платежен механизъм сходен на Paypal.

Алтернативно, стейбълкойните могат да се преглеждат като дигитален еквивалент на първостепенни фондове на паричния пазар, които по сходен метод влагат в менителници. Проблемът с този модел, както научихме по време на международната финансова рецесия 2007-08 година, е, че всекидневно ликвидните търговски бумаги могат ненадейно да станат неликвидни. Когато това се случи през 2008 година, държавното управление на Съединени американски щати се опита да потуши последвалата суматоха, като краткотрайно подсигурява всички средства на паричния пазар. За да не се повтори това, Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища издаде правила, които изискват тези фондове, вместо да поддържат цена на акция от $1, да разгласяват плаващи чисти стойности на активите като увещание на вложителите, че фондовете на паричния пазар не са без риск. Това разреши на паричните средства да вкарат ограничавания за назад изкупуване, при които те могат да лимитират тегленията и да постановат краткотрайни такси до 2%.

Последната Бяла книга на Diem също планува сходни ограничавания, които да лимитират всеобщи разпродажби. Но стейбълкойн, който може бъде обменен единствено против такса или не може да бъде обменен против долари в безкрайно количество, няма да бъде атрактивна опция на парите на Федералния запас.

По-притеснителният проблем за финансовата непоклатимост проблем е, че пазарната капитализация на четирите най-големите американски стейбълкойна, към този момент доближава тази на най-големия институционален съвместен фонд, JPMorgan Prime Money Market Fund. Паника, който ще принуди тези койни да унищожават забележителна част от менителниците и корпоративните облигации, които държат, ще заплаши ликвидността на тези пазари. А в сходен сюжет под сериозна опасност ще бъде същинската стопанска система, както научихме през 2008 година

Крайният резултат е, че стабилността на стейбълкойните е заблуда. Те няма да заменят парите на Федералния запас, а и е малко евентуално да провокират гражданска война във финансите и да създадат фантазиите на либертарианците действителност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР