Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС) зaдължи първоинстанционния Административен съд София град

...
Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС) зaдължи първоинстанционния Административен съд София град
Коментари Харесай

ВАС задължи Софийския административен съд да реши за видеото при броенето на гласовете

Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС) зaдължи първоинстанционния Административен съд София град (АССГ) дa ce пpoизнece зa видeoнaблюдeниeтo и излъчването пpи бpoeнeтo нa бюлeтинитe нa парламентарния избор на 4 април.

До делото се стигна след тъжба на " Демократична България " против отхвърли на АССГ да прегледа въпроса. Става дума за тъжба против признатото от ЦИК протоколно решение, с което бяха издадени инструкции за обработването и отбраната на персоналните данни в изборния развой.

В самите инструкции на ЦИК се споделя, че " средствата за всеобщо осведомление, фотографите, публицистите и видеооператорите на свободна процедура " могат да снимат в помещението. " Всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване заради несъответственост на ролята им в изборния развой с задачата на култивиране на персонални данни посредством видеозаснемане в изборния развой ", написа в напътствията.

В претекста си да не прегледа делото АССГ съобщи, че атакуваните от " Демократична България " yĸaзaния не основават права и отговорности и също така не са категорично посочени в Изборния кодекс, заради което не подлежат на обжалване. Обединението апелира определението.

Сега висшите магистрати анулират определението на АССГ и връщат делото за разглеждане всъщност. Върховен административен съд дефинира като " годно, възможно, само че погрешно " определението, с което първоинстанционният съд остави без разглеждане жалбата против възбраната за видеонаблюдението и излъчването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР