Банковото лоби бави получаването на втория транш в размер на

...
Банковото лоби бави получаването на втория транш в размер на
Коментари Харесай

Банковото лоби в парламента спъвало парите по ПВУ

Банковото лоби бави приемането на втория транш в размер на 653 милиона евро по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Причината - неприемането на Закон за неплатежоспособност на физически лица, прочут като закона за персоналния банкрут. Това е стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев пред " Медиапул ". Той беше изслушан от парламентарната комисия за надзор на еврофондовете.
С близо година закъснение България изиска от Европейската комисия да й бъде преведено второто заплащане от 643 млн. евро по НПВУ, макар че не беше изпълнила 4 етапни цели. Това стана при започване на октомври 2023 година Впоследствие страната ни се отхвърли от осъществяването на два от плановете в жп превоза, защото парите бяха орязани от Европейски Съюз заради по-бързото възобновяване на стопанската система.
Така остана за осъществяване само приемането на Закона за персоналния банкрут, който отлежава по неразбираеми аргументи в Народното събрание от април 2023 година България е единствената страна в Европейския съюз без подобен закон.
Финансовият министър разяснява, че Европейски Съюз може да ни преведе парите и без да осъществим този стихотворец ангажимент, само че те ще бъдат по-малко. Асен Василев съобщи, че " банковото лоби в Народното събрание бави приемането му ".
Депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) означиха, че имат увещание от страна на сътрудниците си в " некоалицията ", че идната седмица законът ще бъде прегледан на второ четене от правната комисия. След това се чака да бъде признат и от Народното събрание.
Освен неприемането на този закон, Европейски Съюз има забележки и към признатия към този момент от депутатите Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, наименуван за краткост от Василев закон за сигналоподателите. Брюксел желае да отпадне срокът от 2 години за отминалост на осъщественото нарушаване. Според евродирективата подобен период не би трябвало да има, е разяснил Асен Василев.
Друга пречка за приемането на парите е обвързвана с Пътна карта за климатичната индиферентност и приемането на няколко наредби с нея. Те са отговорност на Министерството на енергетиката и на КЕВР. България е била дала обещание да изпрати в Европейска комисия чаканите документи до 17 януари 2024 година, само че в този момент ще се забавим с няколко седмици, което не е проблем, сподели Асен Василев. Той даде да се разбере, че до момента в който не осъществим тези задания, Европейска комисия няма да преведе второто заплащане от 643 млн. евро.
Съгласно проект графика България трябваше да получи второто заплащане в края на 2022 година, а третото (711 млн. евро) и четвъртото (521 млн. евро) през миналата 2023 година Асен Василев обаче оптимистично означи, че закъсненията по третото и четвъртото заплащане е към половин година.
По третото заплащане България е изпълнила едвам 7 етапни цели, а 39 не са изпълнени. По четвъртото неизпълнението е още по-голямо - единствено 1 изпълнена цел и 36 неизпълнени, демонстрира информация в осведомителната система за еврофондовете ИСУН.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР