Банковият сектор в България е устойчив, добре капитализиран, рентабилен и

...
Банковият сектор в България е устойчив, добре капитализиран, рентабилен и
Коментари Харесай

МВФ предупреди за рискове при жилищното кредитиране в България

Банковият бранш в България е резистентен, добре капитализиран, доходоносен и ликвиден. Но е нужна зоркост във връзка с зараждащите се опасности в имотния бранш. Това е едно от заключенията на ръководителя на задачата на Международния валутен фонд (МВФ) в България, ръководена от Жан-Франсоа Дофен.

На специфична конференция той уточни, че отпущането на заемите за покупка на жилища нараства бързо, макар че дългът на семействата остава невисок. Той акцентира, че експозицията към комерсиалните недвижими парцели е различен евентуален източник на накърнимост, който също изисква деликатно наблюдаване.

Той оцени като „ уместно “ многократното нарастване на антицикличния финансов буфер от страна на Българската национална банка поради „ рисковете от допустима серпантина на цените на жилищата и ипотечните заеми и възходящите кредитни опасности в изискванията на нараснала неустановеност “.

От МВФ поучават и за подсилване на обстановката с спомагателни ограничения, които да дават насоки върху това според от приходите на семействата какви размери заеми могат да бъдат отпуснати. За сходни преди време заприказва и Българска народна банка.

Идеята е това да спомогне за опазване на качеството на активите поради високия растеж на отпуснатите заеми изключително при вероятно идно усилване на конкуренцията на пазара на кредитиране при хипотетично влизане на България в еврозоната. Това се дължи на обстоятелството, че когато България стане част от еврозоната банките в страната няма да са задължени да държат 12% наложителни минимални запаси, а едвам 1%, какъвто е минимумът в еврозоната. Това би нараснало ликвидността на банките в страната.
Данъчни промени
Мисията на МВФ в България повтори и своите препоръки за промени в данъчната система на България. Те бяха изложени и предходната седмица пред депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание. Мнозинството от тях обаче не се съгласиха с предложенията за въвеждане на напредничав налог при приходите на физическите лица, както и с премахването на оптималния застрахователен приход.

Плоският налог е по-висок за бедните, в сравнение с за богатите “, разяснява Жан-Франсоа Дофен.

Той също по този начин повтори, че Бюджет 2024 оказва спомагателен проинфлационен напън и би трябвало да се създадат старания дефицитът да бъде сгънат.
МВФ отново поучава България да махне плоския данък
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР