Уникредит Булбанк сви прогнозата си за ръста на българската икономика

...
Уникредит Булбанк сви прогнозата си за ръста на българската икономика
Коментари Харесай

Уникредит очаква България да влезе в еврозоната чак през 2026 г.

Уникредит Булбанк сви прогнозата си за растежа на българската стопанска система през актуалната година поради възобновената политическа неустановеност. Една от най-големите банки в България към този момент чака и отсрочване на присъединението на България към еврозоната – за 1 януари 2026 година,

защото това изисква устойчиво държавно управление, което интензивно работи за реализиране на стратегическите външни цели на страната “.

Това излиза наяве от новия стопански отчет на кредитната институция с фокус върху България.

Според него действителният растеж на Брутният вътрешен продукт ще бъде 2.5% вместо 3%, заложени в преходната прогноза отпреди три месеца. Причината е, че поради политическата неустойчивост се чака по-слаб растеж на вложенията – както частни, по този начин и обществени. Политическата неустановеност ще принуди някои вложители да изчакат с вложенията, което би имало отрицателен резултат върху българската стопанска система. В същото време преходът към ново държавно управление ще забави вземането на решения, което ще докара до по-малко обществени вложения в инфраструктурни планове да вземем за пример.

Очакванията са тази година България да получи единствено един от траншовете по Плана за възобновяване, като усвояването на европейските средства по оперативните стратегии също ще се забави.
Еврозоната се отдалечава
Според прогнозата на Уникредит България няма да успее да стане част от еврозоната през идната година точно поради политическата неустойчивост. Институцията счита, че по-бавният стопански напредък в действителност ще забави растежа на цените и България ще отговори на инфлационния аршин, който все още към момента не извършва.

Смятаме обаче, че присъединението към еврозоната изисква постоянно държавно управление, което да работи интензивно за реализиране на стратегическите си външни цели, а не служебно държавно управление, чийто мандат е стеснен до образуване на още едни парламентарни избори, които ще бъдат шести подред за интервал от малко повече от две години “, се показва в отчета на Уникредит.

Банката ревизира надолу прогнозата си за инфлацията – до 3.1% за тази година и 2.9% за идната. Отговорни за смяната в упованията са по-ниските цени на храните и енергийните запаси. Преразгледана е и прогнозата за базисната инфлация,

защото виждаме повече доказателства, че растежът на заплатите се забавя в доста от секторите на услугите “.

Във връзка с предварителното преустановяване на дерогацията за " Лукойл Нефтохим " Уникредит показва, че „ наподобява малко евентуално “ съществено повишаване на цените на горивата оттук насетне.
Влошаване на обществените финанси
Предвид по-ниските напредък на Брутният вътрешен продукт и инфлация, Уникредит чака и известно несъблюдение на заложените в Бюджет 2024 доходи. В същото време обаче не се чака утежняване на бюджетното салдо, което в този момент е -3%, защото резултатът на по-ниските доходи ще бъде напълно обезщетен от по-ниски обществени вложения.

Според прогнозата държавното управление ще се нуждае от към 10 милиарда лева нов дълг при заложен таван в Бюджет 2024 от 11.7 милиарда лева Уникредит предвижда, че страната ще изтегли от вътрешния пазар единствено 500 млн. лева, а от външния – 4.75 милиарда евро. Финансовото министерство към този момент задвижи първия вътрешен заем за 200 млн. лева, а аукционът ще се състои на 15 април.

Според Уникредит пък най-вероятният миг за интернационалната емисия ще бъде краят на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР