Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 38 млрд. лв.

...
Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 38 млрд. лв.
Коментари Харесай

НАП пропусна да събере около 900 млн. лв. през 2023 г.

Националната организация за приходите (НАП) е събрала 38 милиарда лева от налози през миналата година, излиза наяве от оповестения от нея годишен доклад на активността. Сумата представлява 97.7% изпълнение на годишния ѝ план, което, по калкулации на Economic.bg, значи, че събраните средства са с 894 млн. лева под заложеното.



Припомняме, че предходната година в Бюджет 2023 бяха планувани амбициозни данъчни доходи от към този момент някогашния финансов министър Асен Василев. И макар че бюджетът бе признат чак през лятото на годината, общо събраните доходи в страната в последна сметка не излязоха с към 2.5 милиарда лева

Въпреки неизпълнението на приходите те порастват с 20.9% по отношение на миналата година, или малко над 6.5 милиарда лева



Детайлите от доклада на приходната организация демонстрират, че постъпленията от Данък добавена стойност са изпълнени на 99.9% и са 10.2 милиарда лева, което съставлява нарастване с малко над 2 милиарда лева (26%) по отношение на 2022 година

Данните демонстрират още, че вследствие на повишаването на цените на питателните артикули е регистриран растеж на заявените доходи от Данък добавена стойност от огромните хранителни вериги от 112 млн. лева, или близо 28%.



Отчита се и растеж на Данък добавена стойност постъпленията от строителния бранш.

За сметка на това поради по-ниските цени на електрическата енергия, горивата и природния газ Национална агенция за приходите регистрира спад там. По данни на организацията 10-те сдружения с най-голямо понижение на заявения Данък добавена стойност за внасяне се регистрира спад от 62% или 1.993 милиарда лева на годишна база. Основна икономическа активност на 9 от тези сдружения е в областта на енергетиката, а едно се занимава с търговия на горива.

Изпълнението на приходите откорпоративен налог също не е цялостно. То е на 89.3% или общо 4.82 милиарда лева Годишният растеж е със 7.2% или към 325 млн. лева Преизпълнение се регистрира единствено при постъпленията от банките.

За сметка на това Национална агенция за приходите регистрира преизпълнение на постъпленията от приходи от физически лица. Те са общо 5.7 милиарда лева, което е растеж с 19% и близо 900 млн. лева и се дължи значително на растежа на заплатите.
Проверки
През миналата година приходната организация е почнала няколко нов тип инспекции, ориентирани към лица със скъпи коли и жилища.

От август е стартирала акция към притежатели на коли от „ висок ценови клас “. Възложени са 505 инспекции за определяне на обстоятелства и условия, 25 инспекции за параленост на имуществото и приходите на физическите лица и 1 проверка. 74 контролни производства са завършили в хода на които са открити несъответствия в размер на 98 470 лева Съставени са 3 акта за определяне на административно нарушаване. В хода на контролните производства са подадени и 2 коригиращи годишни данъчни заявления.

От октомври пък органите по приходите на Национална агенция за приходите са подхванати контролни дейности по отношение на физическите лица, придобили парцели с веществен интерес над 750 000 лева през интервала 2019 година - 2022 година Възложени са 97 инспекции за определяне на обстоятелства и условия и 300 инспекции за сходство на имущество и приходи.

Към момента контролните дейности и по двете линии не престават.

Национална агенция за приходите продължава да реализира засилен надзор върху лицата, извършващи електронна търговия. В резултат на завършени през годината 842 проверки са открити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности в размер на 22.6 млн. лева В хода на контролните производства са направени доброволни корекции на подадени заявления и са импортирани в допълнение в бюджета 4.5 млн. лева

Приходната организация показва, че продължава и непрекъснатият мониторинг на длъжници с най-големи просрочени отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски, категоризирани като събираеми и отчасти събираеми.
Заплати в Национална агенция за приходите
Основните заплати в Национална агенция за приходите са увеличени приблизително с 19.25% от 1 август, а за мотив за това се показва растежът на заплатите в страната и високата инфлация.

За чиновниците също по този начин е възобновен режимът „ работа от разстояние “ два дни в седмицата. За чиновниците са въведени и безвъзмездни карти за превоз в столицата, както и са подписани застраховки Живот и Злополука. Проведени са и разнообразни образования, а като цяло през миналата година личният състав е повишен с 20 чиновници.

Любопитен факт е, че през април Национална агенция за приходите е основала специфична дирекция „ търговия с криптовалути “. Това значи, че тя е основана още при предходния шеф на Национална агенция за приходите, назначен от служебния кабинет на президента Румен Радев, Борис Михайлов.

Още през юли, след връщането на Румен Спецов в организацията, обаче тя е закрита, като главният претекст за това бе „ неналичието на ясна наредба за третирането на разнообразни субекти, участващи в покупко-продажби с криптовалути “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР