Банковият надзор е причина за тази упоритост при търсенето на

...
Банковият надзор е причина за тази упоритост при търсенето на
Коментари Харесай

Красен Станчев: Банковият надзор е причината да се искат свои хора в БНБ

" Банковият контрол е причина за тази непримиримост при търсенето на свои хора в управителния съвет или като гуверньор на Централната банка. "

Това съобщи през днешния ден един от най-големите български стопански специалисти Красен Станчев в изявление за БНР. Той разяснява фарсовите опити на обединението да избере нов шеф на Българска народна банка. Само преди няколко единият от претендентите - Андрей Гюров се отдръпна от конкуренцията, само че другият - Любомир Каримански, продължава настойчиво да желае да поеме поста и гласуването му следва в петък.

Станчев аргументира позицията си с припомняне на проблема КТБ. Според него, по това време върху Централната банка е имало политическо въздействие, а Българска народна банка е ръководена като с Политбюро. Другите банки, знаейки какви са привилегиите на КТБ, не са имали доста алъш-вериш с нея. Затова системата резервира забележителна непоклатимост, само че повдигна въпроси - по какъв начин протича надзорът и какъв е статутът на банките, които са локална благосъстоятелност и се ръководят като еднолични търговски сдружения, споделя Станчев.

Експертът счита, че Има Такъв Народ няма да отдръпват кандидатурата на Каримански - жест, какъвто направиха от Политическа партия.

" Има Такъв Народ не са по тези жестове. "

Какви качества обаче би трябвало да има един гуверньор?

" Управителят на Българска народна банка би трябвало да има опит от спешни обстановки в България и в чужбина, както и доверие на интернационалните финансови институции - Европейската централна банка, другите европейски банки, Международния валутен фонд и Световната банка ", споделя Станчев.

И припомня, че половината от настоящия директорски съвет дава отговор на тези условия. Освен това, твърди специалистът, има българи в чужбина, които са работили в МВФ и Световната банка и имат сходни качества.

Най-интересно обаче е разсъждението на икономиста във връзка с най-голямото предизвикателство пред новия гуверньор. Повечето специалисти споделят тезата, че това ще бъде превеждането на България от чакалнята на зоната до фактическото ни приемане в нея. Според Станчев обаче, казусът е различен.

" Най-голямото предизвикателство във вътрешен проект е разпределението на средствата от запаса, когато България влезе в Еврозоната. Резервът е 102% от масата пари в обращение, сега сред 43 и 45 милиарда.

Второто предизвикателство е регулирането на банките в доста сложна конюнктура, в това число и от позиция на разплащателна система.

И трето - в страни, сходни на България като Литва, Латвия и Естония, държавният дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт се разшири доста бързо. В Естония по-малко, само че в другите две страни се удвои, т.е. доста е значимо да се резервира здравословната парична политика и след влизането ни в Еврозоната, което е най-големият проблем. Условието на непоклатимост на Еврозоната не се съблюдава от по-голямата част от членовете на Еврозоната, т.е.16 от 19 не го съблюдават. България би трябвало да е като тези три страни, което е доста мъчно. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР