Банковият гигант UBS придобива конкурента си Credit Suisse за 3,2

...
Банковият гигант UBS придобива конкурента си Credit Suisse за 3,2
Коментари Харесай

UBS купува Credit Suisse: Правителството на Швейцария договори сделка за 3,2 млрд. долара

Банковият колос UBS придобива съперника си Credit Suisse за 3,2 милиарда $ в опит да овладее разтърсванията в банковия бранш.

Правителството на Швейцария одобри разпоредба, която разреши обединение на двете финансови институции без утвърждението на акционерите. Като отплата всеки от тях получава акции в UBS. Швейцарската национална банка предлага и ликвидна помощ в размер на близо 100 милиарда $.

Първоначално английският вестник „ Файненшъл таймс “ заяви, че UBS е предложила един, а по-късно 2 милиарда $ за договорката, макар че в петък Credit Suissе беше оценена на 8 милиарда $.

Президентът на Швейцария съобщи, че е реализирано допустимо най-хубавото решение.

 
Това придобиване има огромно въздействие върху компаниите, които се нуждаят от ликвидност и достъп до финансовата система. Отразява се на стабилността на интернационалните финанси.
Ален Берсе, президент на Швейцария

167-годишната Credit Suisse е считана за банка от значително значение за световната финансова система. Затова съгласно регулаторите възможен фалит може да има отблясъци по целия свят.

От UBS възнамеряват да продадат част от финансовата институция или да свият активността ѝ през идващите месеци. 

След банковите банкрути в Съединените щати акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 25%. Заради поевтиняването най-големият ѝ акционер – Саудитската национална банка, отхвърли да влага повече средства, откакто предходната година купи дял от близо 10%.

Банката има близо 50 хиляди чиновници. Около 33 хиляди от тях работят в офиси отвън Швейцария.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР