Банките в Европейския съюз са станали по-печеливши през третото тримесечие

...
Банките в Европейския съюз са станали по-печеливши през третото тримесечие
Коментари Харесай

Рентабилността на банките в ЕС вече е по-висока от предпандемичните нива

Банките в Европейския съюз са станали по-печеливши през третото тримесечие на 2021 година, откакто държавната поддръжка по време на пандемията оказа помощ за понижаване на броя на неприятните заеми, заяви Европейския банков орган, представен от Ройтерс.

„ Качеството на активите се усъвършенства в допълнение, само че има опасения за заемите, възползвали се от схеми за мораториуми и обществени гаранции, най-много заради общата неустановеност към разновидността Омикрон на короанвируса “, означават от ЕБО.

„ Рентабилността се стабилизира на равнища над тези, следени преди пандемията. По-голямата част от банките чакат повишение на оперативните опасности основно заради повишените опасности в киберпространството “, показват още от банковия орган.

През третото тримесечие на 2021 година коефициентът на необслужваните заеми (NPL) е паднал с 20 базисни пункта на тримесечна база до 2,1%, до момента в който възвръщаемостта на личния капитал (ключов индикатор за рентабилността) е повишена до 7,7% - растеж с 2,5% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година и 5,7% спрямо третото тримесечие на 2019 година

Констатациите на EBA се основават на извадка от 131 банки, покриващи повече от 80% от активите на банковия бранш на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР