Банките в България генерираха 183 млн. лв. печалба само в

...
Банките в България генерираха 183 млн. лв. печалба само в
Коментари Харесай

За месец банките в България спечелиха 183 млн. лв.

Банките в България генерираха 183 млн. лева облага единствено в границите на месец януари. Новата година стартира мощно за финансовите институции, които изпратиха Финансовият резултат за първия месец от годината е с 68 млн. лева или близо 60% над този от януари 2023 година, сочат формалните данни на Българската национална банка.

Активите в банковата система леко нарастват с 418 млн. лева или 0.2% до 172.5 милиарда лева

Данните на Българска народна банка за облагата на банките идват малко след оповестените от централната банка данни за междинното равнище на банковите такси. То сподели, че за година те порастват с 30% при най-използваните от клиентите услуги.

Въпреки заформилите си рецензии към банките за този аспект от тяхната работа, статистиката демонстрира, че главно облагата им се образува от приходите от лихви. В изискванията на към момента, през въпросния месец януари те са генерирали общо чист приход от лихви в размер на 457 млн. лева, което съставлява растеж с 31% по отношение на осъществения през януари 2023 година

Статистиката на Българска народна банка демонстрира още, че банките са осъществили чисти доходи от такси и комисиони в размер на 123 млн. лева, което е близо 8% растеж на годишна база.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР